Jägareförbundet Dalarna har kämpat länge för att behålla nuvarande organisation och storlek på älgförvaltningsområdena i Dalarna. När Viltförvaltningsdelegationen slutligen avgjorde frågan vann Jägareförbundets förslag med stor majoritet. Foto: Jan Henricson

Seger för Jägareförbundet i förvaltningsfråga

Premium

Skogsbruket och länsstyrelsen i Dalarna ville halvera antalet älgförvaltningsområden i länet genom sammanslagningar till större område. Det ville inte en majoritet av ledamöterna i Viltförvaltningsdelegationen, som röstade mot förslaget.

Ulf Berg.

Utredningen om en förändring mot färre och större förvaltningsområden har initierats av länsstyrelsen i Dalarna med stöd av skogsbruket. Ett mindre antal områden skulle leda till ett minskat behov av administration – men också en koncentration i en centraliserad älgförvaltning.

– Länsstyrelsens förslag med en halvering av antalet förvaltningsområden hade inneburit stora risker för en mer centraliserad älgförvaltning, stick i stäv med riksdagens intentioner, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i en kommentar till beslutet.

 

Mindre förändring

Med ett undantag bevaras nu de tidigare förvaltningsgränserna. Den enda justeringen är Transtrand som förs över till området Malungs västra.

En mångårig utredning och för många en osäker framtid för förvaltningen har nått vägs ände, och länsstyrelsen höll sitt löfte att frågan skulle avgöras i Viltförvaltningsdelegationen, VFD. Röstsiffrorna vid sammanträdet blev tolv mot tre till fördel för Jägareförbundets förslag att bibehålla nuvarande indelning.

– Glädjande, och en framgång för jägarintresset. Det finns ett starkt motstånd mot för stora områden, säger Ulf Berg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev