Publicerad 30 januari 2020 - 14:44

Åklagare Åse Schoultz har ägnat snart tre år åt att utreda ett misstänkt jaktbrott i Hälsingland, där blod från en varg påträffades på en sjöis i februari 2017. Foto: Lars-Henrik Andersson

Segdragen utredning om jaktbrott i slutskede

Premium

Efter närmare tre års utredande lägger nu miljöåklagare Åse Schoutz sista handen vid förundersökningen om det misstänkt grova jaktbrott som ska ha inträffat på sjön Valåssjön i Hälsingland i februari 2017. Inom de närmaste veckorna ska hon besluta om åtal, eller om förundersökningen ska läggas ned.

Att förundersökningar vad gäller grova jaktbrott tar lång tid är vanligt, men frågan är om inte det så kallade Hälsinglandsfallet slår något slags rekord.

Under april 2017 greps fyra män på olika platser i Hälsingland, misstänkta för grov illegal jakt på varg vid två tillfällen i Ljusdals kommun tidigare samma år.

Fortfarande inga åtal – efter mer än två år

De fyra männen häktades på sannolika skäl misstänkta för brott.

Senare greps en femte man misstänkt för medhjälp och efter det en sjätte person, misstänkt för grovt jaktbrott som ska ha inträffat den 12 februari 2017.

 

Blod på sjöis

Först nu, snart tre år efter det stora polisiära pådraget i samband med att männen greps och uppmärksamheten som följde av det, är ett beslut i åtalsfrågan på gång.

Advokat Sven Severin.

I grunden för misstankarna finns uppgifter om blod från en varg på Valåssjön i Hälsingland, och att vargen vid flera tillfällen knäat. Någon död varg har emellertid aldrig påträffats.

Kritik har riktats mot den långa utredningstiden, och att åklagaren inte kommer till skott. En av de misstänktas försvarare, Sven Severin, har i en tidigare artikel på svenskjakt.se uttalat att det är upprörande att de misstänkta ska sväva i ovisshet under så lång tid.

– Förundersökningar ska genomföras skyndsamt. Min klient och de andra är misstänkta för ett grovt brott och de lever under stor press, sa advokat Sven Severin, som också varnade för att långa utredningstider kan ses som en form av bestraffning utan att frågan avgjorts i en domstol, och att det riskerar urholka tilltron till rättsväsendet.

 

Läser det sista

Kammaråklagare Åse Schoultz.

Men nu är miljöåklagare Åse Schoultz, som inte heller varit nöjd med den långa utredningstiden, i slutskedet av sitt arbete.

– Jag håller på att gå igenom materialet nu, när du ringer. Meningen var att jag skulle varit klar den här veckan, men annat kom emellan, säger Åse Schoultz.

Hon utlovar emellertid att beslut om de misstänkta ska åtalas eller om förundersökningen ska läggas ner kommer i nästa eller påföljande vecka. Någon antydan åt vart det lutar vill hon inte ge.

– Nej, jag läser det sista den här veckan och beslut kommer snart. Det är allt jag kan säga nu, och med det får du ge dig till tåls, säger Åse Schoultz.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

 • Älg attackÄlg attack
  Älgen attackerar, hehe… Helt grymt…
 • Ljud hagelgevärLjud hagelgevär
  (5037) Inlägget Ljud hagelgevär dök…
 • RävarRävar
  (13900) Inlägget Rävar dök först…
 • MårdMård
  Mård Jägare. (3232) Inlägget Mård…
 • GrävlingGrävling
  Bildspel på grävling och andra…

Svensk Jakt på Instagram