Bengt Nordström med Strike, Per Jakobsson och den med pejlhalsband försedda lodjurshannen samt Björn Lindberg med Tesla. Foto: Privat

Sändarförsett lodjur skjutet i Östergötland

Premium

Under söndagens lodjursjakt i Östergötland kunde en passkytt skjuta ett sändarförsett lodjur. Halsbandet på djuret var av en äldre modell som inte ramlat av när det slutat fungera.

Pudersnö och samarbete resulterade under söndagen i en spännande jakt på ett lodjur i trakterna av Ulrika i Östergötland.

De båda rovdjursjägarna Björn Lindberg och Bengt Nordström och deras hundar Strike och Tesla av rasen treeing walker coonhound, samarbetade under söndagens lodjursjakt. Det gav resultat.

 

Färska spår

Efter att det fallit det lite pudersnö natten till söndag hittade lodjursjägarna ett spår av ett lodjur på en mindre väg. De släppte först Strike på spåret och han gick på slag i en kilometer innan det blev upptag. Då släpptes ännu en hund och stövarna drev lodjuret i några bukter.

Passkyttarna fick en spännande jakt i ungefär en timmas tid innan Per Jakobsson kunde skjuta sitt första lodjur.

Framme hos lodjuret kunde han konstatera att lokatten hade ett pejlhalsband och han underrättade de övriga jaktdeltagarna om detta.

 

Känd sedan tidigare

– Den här katten är troligen den vi kallat Viktor och han märktes i så fall 2014, men halsbandet har slutat fungera för flera år sedan. Det var en bra lodjurshanne att skjuta, det finns risk för inavel annars, säger Anders Hedström, besiktningsman på länsstyrelsen Östergötland.

– Lohannen hade inte lidit någon skada av märkningen, utan var fullpälsad under halsbandet.

Den skjutna lodjurshanen var lite mager men vägde ändå 24 kilo.

 

Enögd hona

I Östergötland har länsstyrelsen sändarförsett flera lodjur, men i dagsläget finns inga vars pejlar fungerar.

– Av och till får vi bilder från våra kameror på lodjur och vi känner igen en hona som varit märkt innan. Henne känner vi igen för hon är enögd, säger Anders Hedström.

 

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev