Jägareförbundet Västerbotten menar att forskning visar att andelen större tjurar är nödvändiga för att säkerställa en god reproduktion. Jakt under brunsten kan medföra att större tjurar skjuts, vilket kan leda till att parningen blir försenad med små kalvar som konsekvens. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sämre måluppfyllelse med slopat brunstuppehåll

I Västerbotten förs diskussioner om att slopa brunstuppehållet i älgjakten.
I en rapport från Jägareförbundet Västerbotten jämförs måluppfyllelsen i älgavskjutningen med Norrbotten som inte har något brunstuppehåll. Där är fyllnadsgraden sämre.

För fyra år sedan tog viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten beslut om att slopa brunstuppehållet. En av anledningarna var att få bättre måluppfyllelse i älgavskjutningen.

I Västerbotten, som har kvar brunstuppehållet, förs nu diskussioner om att göra som Norrbotten och jaga älg även under älgens brunstperiod.

Det är framför allt storskogsbrukets företrädare i viltförvaltningsdelegationen som vill ta bort brunstuppehållet.

 

Ökar inte

I fredags när frågan diskuterades inom viltförvaltningsdelegationen presenterade K G Abramsson, ordförande Jägareförbundet Västerbotten, den utredning som Jägareförbundet Västerbotten har gjort. En utredning som visar att måluppfyllnaden inte ökar om brunstuppehållet tas bort.

Utredningen är gjord av Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent i Västerbotten.

– Resultatet är tydligt om vi jämför avskjutningsstatistiken och måluppfyllnaden mellan Norrbotten och Västerbotten. Det blir inte högre måluppfyllnad med slopat brunstuppehåll, säger han.

K G Abramsson, ordförande Jägareförbundet Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet antog vid förbundsstämman i Kiruna i år ett styrdokument gällande älgförvaltningen. Där slår förbundet fast att jakt inte ska bedrivas under älgens brunst.

– Storskogsbruket vill ta bort brunstuppehållet i Västerbotten men från jägarhåll menar vi att jakttiden är tillräckligt lång för att klara målen i älgförvaltningen, säger K G Abramsson.

Under första kvartalet 2019 ska viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten ta ett nytt treårigt beslut vad gäller jakttiden på älg.

 

Effektivare avskjutning

Även om jakttiden på älg är längre i Västerbotten än i Norrbotten, så visar Jägareförbundets rapport att måluppfyllnaden är bättre under perioden från jaktstarten i september till sista november, då älgjakten slutar i en stor del av Norrbotten.

Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Västerbotten har en effektivare avskjutning under september månad jämfört med Norrbotten, säger Jimmy Nyman som i utredningen gjort en jämförelse i måluppfyllnad över de tre senaste årens avskjutning.

Jimmy Nyman fortsätter:

– Statistiska analyser av ackumulerad avskjutning visar tydlig att måluppfyllnaden inte förbättras med slopat brunstuppehåll. De två ”premiärerna” före och efter brunstuppehållet verkar kraftsamla jägarna. Tidsmässigt finns det gott om tid för att jaga älg.

 

”Tiden finns”

I Västerbotten har förvaltningsgruppen nordöstra älgförvaltningsområde fastställt en avskjutning på 4,5 älgar per tusen hektar.

– Det innebär om man ser till jakttiden att jägarna i ett jaktlag med cirka 1.000 hektar jaktmark har cirka 4,5 månader på sig att fälla sina fyra till fem älgar, säger Jimmy Nyman och ger fler exempel:

– Sydvästra älgförvaltningsområdet, med en fastställd avskjutning på 1,9 älgar per tusen hektar, har man om man ser till jakttiden, lika lång tid på sig att fälla dessa två älgar. Dock vet vi att snön kommer tidigare i inlandet. Med ett litet tankeexperiment kan man kanske säga att man här utifrån snöförhållandena kanske har cirka 2,5 månader på sig att fälla sina två älgar, säger Jimmy Nyman och tillägger:

– Tiden finns, det handlar snarare om att eventuellt ändra på hur jägarna disponerar sin tid ute i jaktmarkerna.

Han berättar också att viss forskning visar att älgar störs av jakt under brunsten, vilket påverkar reproduktionen negativt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev