Publicerad 18 juni 2020 - 06:04

Kurt Lundström. Foto: Bernt Karlsson Mötesbild: Lars-Henrik Andersson

Samrådsmöten protokollfördes inte

Premium

Kurt Lundström, ordförande i Skellefteå norra älgskötselområde, anmärker i en skrivelse till länsstyrelsen att nordöstra älgförvaltningsområdet i Västerbottens län varken 2018 eller 2019 lämnat in justerade och giltiga protokoll från samrådsträffarna i Skellefteå.

Vid båda dessa tillfällen utsåg mötet Kurt Lundström till justeringsman. 2018 upprättades dock inget protokoll överhuvudtaget. Denna brist på respekt för mötesordningen påpekade också året efter. Älgförvaltningsgruppen erkände då att ett misstag begåtts men lovade bättra sig.

Inte heller 2019 översändes dock något protokoll för justering till Kurt Lundström. En utredning nu i våras visade att ett protokoll likväl kommit in till länsstyrelsen, där Kurt Lundströms namn skrivits in längst ner.

– Det är en osann uppgift och direkt vilseledande. Den som läser det kan bibringas uppfattningen att jag justerat protokollet, men det har jag aldrig gjort, säger Kurt Lundström, och att komma med synpunkter på innehållet med ett års fördröjning är ju ganska meningslöst.

 

Har synpunkter

Kurt Lundström kan dock inte avstå från att ha synpunkter på en punkt och det är protokollförarens referat av den diskussion som fördes mellan honom och en ledamot av älgförvaltningsgruppen vid mötet 2019. I det ojusterade protokollet står det att diskussionen mynnade ut i att man inte vill höra beskyllningar och påhopp från Skellefteå norras representant.

– En mycket märklig formulering, säger Kurt Lundström. De senaste fyra åren har vi inom Skellefte norra äso tagit ner vår älgstam successivt och ligger med 8,0 djur per tusen hektar nu ganska nära målet. Under samma tid har emellertid älgskötselområdena söder om oss lämnat sin älgstam oförändrad eller till och med ökat den. Mitt påpekande gick ut på att eventuella påslag i tilldelningen därför i första hand skulle komma dessa områden till del. Det var det som utlöste diskussionen eftersom två av älgförvaltningsgruppens ledamöter bor, jagar och äger mark i dessa områden. Diskussionen ”landade” inte heller i någonting utan avbröts av ordföranden.

 

Objektivt och neutralt

– Att använda sin grundlagsskyddade rätt att framföra sakriktiga synpunkter får aldrig i ett offentligt protokoll karaktäriseras som beskyllningar eller påhopp. Ett protokoll ska vara objektivt och neutralt, fortsätter Kurt Lundström. Men vi har tyvärr hamnat i en situation, där de som ska leda och samordna arbetet med älgskötseln i nordöstra länsdelen inte lyckats där älgstammen är som störst och minst. Söder om Skellefteälven ligger älgstammen på 13-14 älgar per tusen hektar och inom Jörns älgskötselområde ligger den på 2,4 älgar per tusen hektar och det är i båda fallen mycket olyckligt.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram