En jaktledare sköt en jaktkamrat under en jakt norr om Uppsala i december förra året. Han döms nu för grovt vållande till kroppsskada och vapenbrott. Personen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Kjell-Erik Moseid

Samhällstjänst efter skott mot jaktkamrat

I december förra året sköt en man i 70-årsåldern en jaktkamrat under en jakt norr om Uppsala, i tron att han sköt ett vildsvin. Nu har mannen dömts för grovt vållande till kroppsskada och vapenbrott, med samhällstjänst och skadestånd som påföljd.

Två jaktlag i trakterna av Östervåla och Månkarbo gick ihop för att jaga älg och vildsvin. Under jakten blev en älgko påskjuten. Jaktledaren i det ena laget, som även var hundförare, försökte ta sig till skytten för att reda ut vad som hänt.

 

Viftade i kepsen

På vägen dit passerade han den åtalade mannen, som var jaktledare i det andra laget. För att påkalla mannens uppmärksamhet viftade han i sin jaktkeps, och var på väg fram emot honom när ett skott brann av.

Den skjutne mannen kunde själv via radion larma en jaktkamrat som ringde efter ambulans och polis.

Mannen som sköt mot sin jaktkamrat har under rättegången hävdat att han såg och sköt mot ett vildsvin. Strax innan han avlossade skottet hade han sett vad han anser vara ett vildsvin på samma plats.

Avståndet var 275 meter, vilket var betydligt längre än vad mannen uppskattat. Till saken hör också att skytten en tid innan händelsen genomgått en operation mot grå starr, men därefter inte justerat sitt kikarsikte.

 

Svåra skador

Skottet träffade i ljumsken med skador på skelett och muskulatur. Tillståndet för den skjutne var under en tid allvarligt.

Den åtalade har erkänt brotten och döms till grovt vållande till kroppskada. Han döms även för vapenbrott, då polisen vid en husrannsakan fann laddade vapen i olåsta vapenskåp.

Enligt tingsrätten är straffvärdet för brotten tre månaders fängelse. Tingsrätten väljer ändå att döma mannen till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar, samt ett skadestånd på 40 000 kronor till den drabbade jaktkamraten. Domen kan överklagas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev