Gällivare skogssameby i Norrbotten får avslag på ansökan om skyddsjakt på björn i förebyggande syfte. Foto: Olle Olsson

Sameby får inte jaga björn i förebyggande syfte

Länsstyrelsen i Norrbotten avslår en ansökan om skyddsjakt på björn i Gällivare skogssameby. Samebyn har påpekat att det uppehåller sig ett större antal björnar i närheten av byn Karkjärv, och att de björnarna under våren förväntas ställa till stor skada i renhjorden.

Björnar tar under våren många av de nyfödda renkalvarna. I Gällivare skogssameby har företrädare för samerna angett att endast 40 procent av alla kalvar överlever fram till hösten.

– Den utlovade skadebilden på tio procent av renhjorden är för länge sedan passerad, hävdar samebyn i sin skyddsjaktansökan som skickades in den 30 oktober.

Länsstyrelsens bedömning är en annan. Där hänvisas till omfattande skyddsjakt våren 2017 där 42 björnar fälldes i Norrbotten vilket motsvarar åtta procent av björnstammen i Norrbotten.

 

Ingen licensjakt på björn

Skyddsjakten ledde senare till att det inte beviljades licensjakt på björn i Norrbotten. Dessutom har enligt länsstyrelsen Gällivare skogssameby under åren 2010 – 2016 skjutit 28 björnar under skydds- och licensjakt.

– Länsstyrelsens bedömning är även att tätheten av björn representerat som antalet identitetsbestämda prover inom samebyns huvudkalvningsland minskat 2016 jämfört med 2010.

Enligt beslutet om avslag finns det inget som styrker att de björnar som nu finns i området kommer att befinna sig där i samband med renkalvningen under våren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev