Johanna Finnholm, renägare i Sattajärvi sameby, berättar nu att jägare kan komma till samebyn och träna sina hundar att inte jaga efter ren. Foto: Privat

Sameby erbjuder jägare göra sina hundar renrena

Premium

Ibland händer det att hundar jagar ren. Något som irriterar både hundägaren och renägaren. Nu erbjuder Sattajärvi sameby i Pajala hundägare att träna sina hundar att bli renrena.

Det är på Facebook som samebyn erbjuder jägare att komma och träna sina hundar att bli renrena. Tanken är att hundägaren med hunden i koppel går in i renhagen, och där tränar bort ett eventuellt intresse att följa efter och jaga ren.
Responsen har varit stor att få komma och träna sin hund, enligt renägaren Johanna Finnholm som också berättar att samebyn bistår med hjälp och tips till hundägaren.
– Vi skrev inlägget i går kväll och det har ringt en hel del sedan dess. Det är hundägare som vill komma hit och träna sina hundar, berättar hon.

 

Utspridda renar

– Det är ju inte roligt som jägare när hunden springer efter ren när den ska jaga älg. Vi har sett att våra renar varit ganska utspridda. Nu ska vi inte bara skylla på hundar, det är rovdjur som också är orsaken.
Johanna Finnholm menar att samebyn såg ett behov för jägare och hundägare att kunna träna sina hundar att låta bli att följa efter ren.

 

Kostnadsfritt

– Min bror har en vorsteh som han lyckats mycket bra med och den är nu helt renren.
Johanna Finnholm berättar att det främst är fågelhundsägare som hört av sig för att träna sina hundar i renhagen. Och träningen är helt kostnadsfri.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev