Säljaktsbeslut taget: ”Väntat, men en besvikelse”

Naturvårdsverket har tagit beslut om säljakt. 1 000 gråsälar får fällas under licensjakt. 200 knubbsälar och lika många vikare får fällas vid skyddsjakt på eget initiativ.

Med närmare en månads marginal till jaktstart har Naturvårdsverket presenterat beslut om licensjakt och skyddsjakt på säl för 2025 och inledningen av 2026.

Naturvårdsverket följer i princip det förvaltningsförslag som skickades ut till remissinstanser i februari, men några förändringar återfinns i beslutet.

Liten ökning i öst

Det blir en försiktig höjning av gråsälskvoten i kommande licensjakt gentemot förslaget i samrådet. Men förklaringen är enkel. Den föreslagna skyddsjakten på 50 gråsälar längs med västkusten slopas och antalet läggs i stället till de 950 djuren som får fällas i Östersjön.

Enligt Naturvårdsverkets handläggare Christine Aminoff var efterfrågan på säl i Östersjön större, även om hon känner till att gråsälarna blir vanligare längs med västkusten.

– Det finns fortfarande möjlighet att söka skyddsjakt på gråsäl på västkusten, säger hon.

Länsvisa kvoter

Licensjakten på gråsäl i Östersjön är i ett första skede indelad i länsvisa kvoter. Först från och med 15 september blir det en gemensam kvot för hela Östersjön.

– Vi beslutade till sist att gå från skyddsjakt av de resterande djuren till att genomföra även den perioden som licensjakt. Det är en avvägning mellan att fälla djuren där de gör skada och att praktiskt kunna genomföra jakten.

Jakten på 1 000 djur i Östersjön är enligt Aminoff ändå ett försiktigt uttag. Gråsälspopulationen uppskattas till 60 000–80 000 djur och den årliga tillväxten ligger på cirka fem procent.

Gråsäl

Jakttid

20 april – 20 maj

6 juni – 14 september

15 september – 15 januari (områdeskvoter upphör)

Kvoter

Norrbotten – 50

Västerbotten – 70

Västernorrland – 60

Gävleborg – 90

Uppsala – 100

Stockholm – 110

Södermanland – 110

Östergötland – 110

Kalmar – 100

Gotland – 100

Blekinge – 50

Skåne – 50

 

Frikostigare regler

Knubbsälskvoten beslutas till 200 djur längs med västkusten. Det är en ökning med 50 djur från det ursprungliga förslaget. Naturvårdsverket beslutar att uttaget får ske som skyddsjakt på eget initiativ och lägger även till fredningsområden för fisk som jaktområde. De 200 djuren fördelas länsvis mellan Västra Götaland, Halland och delar av Skåne.

– Vi anser att det finns utrymme för skyddsjakt på 200 djur, men för att skydda knubbsälspopulationen i sydvästra Östersjön får ingen skyddsjakt på knubbsäl ske längre söder ut än Helsingborg–Båstad, säger Christine Aminoff.

Knubbsäl

Jakttid

20 april – 20 maj

1 september – 19 april

Kvoter

Västra Götaland – 130

Halland – 40

Skåne (Båstad, Ängelholm, Höganäs, Helsingborg) – 30

Gävleborg ingår

Vikare får precis som knubbsälen jagas på eget initiativ. Naturvårdsverket tillåter jakt på 200 djur i norra Östersjön. Samma skyddsjaktsområden som för knubbsäl gäller, men Naturvårdsverket lägger till fiskodlingar som giltigt jaktområde.

Inför årets skyddsjakt läggs också Gävleborgs län till. I detta län får totalt 20 djur fällas. Resterande 180 delas mellan Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län.

Vikare

Jakttid

1 maj – 15 januari

Kvoter

Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland – 180

Gävleborg – 20

Synpunkter

Hans Olsson, ordförande i Svenska Jägareförbundets kustråd, har läst igenom Naturvårdsverkets beslut. Han är besviken.

– Beslutet var en besvikelse även om det var väntat. Vi i förbundet anser att sälförvaltningen ska vara långsiktig. Ser vi exempelvis besluten om knubbsäl så har de tre senaste åren varit helt olika – först licensjakt, nästa år ingenting och i år skyddsjakt på eget initiativ. Det är inte lätt att vara säljägare när myndigheterna agerar på det sättet. Vi efterlyser förutsägbarhet och långsiktighet, säger han.

Här kan du läsa mer om besluten för de tre sälarterna>>

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev