Genom att topsa bitsår på förmodat vargdödade tamdjur har man i Norge fått fram dna och kunnat identifiera den skadegörande individen. Foto: Maria Törmänen

Saliv från vargbett kan dna-testas

Rovdata har testat en metod att ta vara på dna från vargsaliv i bett på dödade tamdjur.

Rovdata har under sommaren testat om salivprov från bitsår på döda husdjur kan användas för att identifiera varg. Man rapporterar nu att resultaten är lovande.

En svensk-norsk vargtik som identifierats med hjälp av både spillning och blod, har kunnat återidentifieras med hjälp av saliv i sår på får som hon har dödat.

– Till skillnad från spillningsprov som före analys måste ligga djupfrysta i minus 80 grader under tre dygn för att oskadliggöra parasiter, kan salivprov analyseras direkt efter ankomst till laboratoriet, säger Øystein Flagstad, genetiker på Rovdata.

Man kan på så vis betydligt snabbare identifiera en skadegörande vargindivid.

 

Svårare med hund

Dessvärre är metoden inte gångbar när hundar har skadats eller dödats av varg.

– Det är betydligt svårare att få till detta vid vargangrepp på hund, eftersom de genetiska markörer vi använder fungerar för dna från både hund och varg. Vid vargangrepp på hund skulle man i de allra flesta fall få ut dna från både hunden och vargen och därmed få en blandad dna-profil som är svår att tolka, säger Øystein Flagstad till Svensk Jakt.

Det enda alternativ han ser är att använda markörer som fungerar bara för varg-dna och inte hund. Men eftersom de är så nära besläktade är det inte lätt att finna sådana artspecifika genetiska markörer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev