Så ska handläggningstiderna minska

En jägare ska inte behöva vänta mer än fyra veckor på att få sin vapenlicens, anser polisen som nu föreslår ett snabbspår för att korta ner handläggningstiderna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Polisen har på förslag att införa ett snabbspår i varje region för att minska handläggningstiderna för vapenlicenser.
– Det är rimligt att vi ska klara av att handlägga en licensansökan inom fyra veckor. Det kravet har den sökande rätten att ställa, menar Peter Thorsell, ansvarig för vapenfrågor vid Polisens rättsavdelning.

Handläggningstiderna för vapenlicenser har blivit en följetong. Trots kritik från Justitieombudsmannen (JO) och ett stort antal jägare så är väntetiden fortfarande lång på sina håll.
Värst drabbade är Skåne, Bergslagen och Västra Götaland.
Den jägare som ska köpa ett jaktvapen till höstens jakt bör redan nu lämna in en ansökan, råder polisen.

Blir lidande
Peter Thorsell berättar att polisen handlägger en rad andra ärenden kopplat till vapen och därför kan handläggningstiderna för vanliga licensärenden bli lidande.
– Verkligheten för oss är inte så enkel. Vi har 39 olika processer som rör vapenärenden. Vi kan naturligtvis göra en riktad insats och bara jobba med en typ av ärende, men vi har kravet på oss att sköta alla ärendetyper. Vi kan därför inte bara jobba med rena licensansökningar, säger Peter Thorsell.
Han kommer dock föreslå högsta polisledningen att Polisen i framtiden ska försöka fokusera i större utsträckning på de okomplicerade och enkla ansökningarna. 

Rimlig tid
– Det är rimligt att vi ska klara av att handlägga en licensansökan inom fyra veckor. Det kravet har den sökande rätten att ställa, menar Peter Thorsell.
Han har nu arbetat fram ett förslag som förhoppningsvis ska leda till kortare väntetid för jägare och skyttar. Det handlar om ett så kallat snabbspår. Det innebär att minst två handläggare från varje region kontinuerligt ska arbeta i snabbspår. 
– Har vi det underlag vi behöver för beslut är det egentligen ett tämligen okomplicerat ärende för oss. Den faktiska arbetstiden är en halvtimme, säger Peter Thorsell.
En ansökan ska hamna i snabbspåret om det gäller ett jaktvapen inom vapengarderoben och ansökningsavgiften ska vara betald, vapnet ska vara lämpligt för ändamålen jakt eller målskytte.

Kriterier
Dessutom ska sökanden kunna visa att det finns godkänd vapenförvaring. Är dessa kriterier uppfyllda hamnar ansökan i snabbspåret. Rör det sig istället om en vapenansökan för andra ändamål än jakt eller målskjutning så kommer det handläggas enligt ordinarie rutin. Likaså om ärendet bör kompletteras med uppgifter eller om den sökande är dömd eller misstänkt för brott eller om ansökan gäller vapen utöver vapengarderoben.
Förutom det så kallade snabbspåret hoppas också polisen kunna digitalisera delar av ansökningsprocessen. 
Polisledningen har dock ännu inte tagit ställning till förslaget om snabbspår. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev