Den sista vargen på licensen i Värmland sköts under torsdagen. Foto: Privat

Så gick det till när den sjätte vargen sköts

Under torsdagen sköts den sjätte och sista vargen på licensjakten i reviret Stora Bör i Värmland. Vargen var en vuxen hane som kunde fällas efter omfattande spårning.

En lyckad vargjakt avgörs ofta under spårningen och förarbetet. I Stora Bör har jägarna haft det kämpigt med hård skare och gammal snö, men under onsdagen föll ett lätt lager av nysnö i jaktområdet.

– Lite damm, säger Christer Andersson, som är en av jaktledarna under jakten.

 

Lång spårning

Det räckte för att finna spåren efter en vuxen varg i den södra delen av jaktområdet. Under natten och morgontimmarna hade spårarna kontroll på vargen, och under torsdagen inleddes en lång spårinsats.

– De som spårade har gått efter vargen i 4–4,5 timme utan att få den i pass. De har inte gått ut på sjöar eller annat öppet, men de har haft koll på den, gått efter den och skällt. Strax innan 15.00 fick en passkytt en skottchans, säger Christer Andersson.

 

Vargen sköts på ståndskall av en hundförare, efter en påskjutning av en passkytt. Foto: Privat

Vargen tecknade men gick undan. På skottplatsen fanns tecken på att vargen var träffad och en hundförare släppte då på sina hundar. Det blev ståndskall direkt och vargen kunde avlivas nära den plats där den först påsköts.

Den skjutna vargen är en vuxen hane.

 

Söker på flera

Jägarna i Stora Bör misstänker att det kan finnas flera vargar i området, bland annat en tikvalp från förra årets föryngring i Stora Bör.

– Vi kommer att söka extra tilldelning, men nu är det så kort om tid kvar så vi har väl inte allt för stora förhoppningar, säger Christer Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev