Så blir du en bra jaktledare
Att vara jaktledare handlar en hel del om att ha koll på juridiken. Men det handlar också om att vara en god organisatör och en bra ledare. Och inte minst göra jakten så säker som möjligt.
Jaktledare har funnits i tusentals år. Redan under stenåldern fanns det säkert någon erfaren och driven jägare som organiserade jakterna, där jägarna bland annat med hjälp av fångstgropssystem drev älgar mot döden.
Det fanns ett behov av samordning och organisation, en krigslist för att överlista bytet. Den rollen, ledarrollen, finns alltjämt kvar. Skillnaden är att dagens ledare står i signalfärgade kamouflagekläder och organiserar jakten, i stället för i klädesplagg av hudar och päls.
Långkörare
– Jaktledarutbildningen som startade 2003 är en långkörare som ligger i topp vad gäller deltagarantal, berättar Ulf Johansson, utbildningsansvarig vid Jägareförbundet.
I Norrbotten arrangerar Jägareförbundet cirka tio jaktledarutbildningar per år med mellan 15 och 20 deltagare varje gång. Det innebär att varje år går närmare 200 jägare i Norrbotten en jaktledarutbildning.
Vi hängde på en av dessa utbildningar som hölls i Gällivare med 18 deltagare.
I fokus under utbildningen står säkerheten, juridiken och etiken. Men även vapen och skytte.
– Vi får heller inte glömma att jakten ska vara rolig och en del av det vilar faktiskt på jaktledaren, att göra jakten rolig. Vi har en tendens här i norra Sverige att jaga i för stora såtar ibland, det gör att tiden på passet kan bli lång och utdragen. Försök att göra såtarna mindre, då blir det mer omväxlande och roligare för passkyttarna, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent och kursledare.
Trivsamma jakter
Han har hållit i ett antal jaktledarutbildningar och försöker alltid betona vikten av att göra jakterna trivsamma och att ta tag i eventuella konflikter så fort som möjligt.
Owe Geibrink, pensionerad jaktvårdskonsulent i Norrbotten, var med om att ta fram jaktledarutbildningen för drygt 20 år sedan.
– Vi insåg att det fanns många duktiga och erfarna jaktledare, men det fanns även många nya och orutinerade jaktledare och olika uppfattningar om vad som var rätt och fel under gemensamhetsjakter. Därför kände vi att det behövdes en utbildning för att få en likriktning, berättar Owe Geibrink.
Han menar att en bra chef och en bra jaktledare har mycket gemensamt.
– Det gäller att vara ärlig, rättvis, lyssna och kunna ta konflikter.
Skytteträning
Under jaktledarutbildningarna genomförs även praktiska moment. I Norrbotten får deltagarna skjuta stående utan stöd mot en älgfigur. Sedan med stöd och på närmare avstånd. Detta för att praktiskt visa att antalet bra och dödliga träffar ökar avsevärt med stöd och om avståndet till målet minskar.
Dessutom brukar Niklas Lundberg visa med hjälp av en liten träkil som sätts in mellan framstock och pipa, hur mycket det kan påverka träffläget.
Hur ska då en bra jaktledare uppträda?
– Jaktledaren ska skapa en vi-känsla i jaktlaget och sätta laget framför jaget. Jaktledaren ska även ha pondus, vara tydlig, ärlig, rättvis och ha god organisationsförmåga. Dessutom är det jätteviktigt att som ledare inte bli arg, men däremot vara mycket tydlig och konsekvent och inte minst våga ta tag i och hantera konflikter. Sådana uppstår förr eller senare och då gäller det att ta tag i konflikten på en gång, säger Niklas Lundberg.
Jägareförbundets jaktledarutbildning
Förutom att ha kontroll på jakten så att den sker på ett säkert och bra sätt vid olika former av gemensamhetsjakt, ska jaktledaren också ha kunskap om lagar och regelverk. Det är jaktledaren som genom sitt uppträdande sätter normerna i jaktlaget vad gäller jaktetik och hantering av viltet.
Syftet med utbildningen är att deltagarna efter genomgången kurs ska ha kunskaper om jaktledarens roll i ett jaktlag.
Kurslängden är cirka 13 timmar teori och skytte uppdelat på två heldagar eller annat sätt.
Målet med utbildningen är att deltagarna ska få grundläggande kunskap om:
• Jaktledarens roll och ansvar för en säker och väl fungerande jakt.
• Konflikthantering.
• Jaktetik och jaktmoral.
• Jaktlagstiftningen.
• Kötthantering för en bättre köttkvalité.
• Skytteövningar för att avlossa säkra skott under jakt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.