S: Beslut ska tas nära berörda människor

Marita Ulvskog.

EU-valet är viktigt för jägarna. Vi har därför ställt tre frågor till listettorna för de större partier som ställer upp i EU-valet. Idag svarar Socialdemokraternas Marita Ulvskog.

Vem ska bestämma över hur många vargar, lodjur, björnar etc vi ska ha i Sverige? Är det EU eller är det Sveriges riksdag?
– Alla beslut om rovdjursfrågor ska tas så nära de människor som berörs som möjligt. Beslutsmakt ska inte på något sätt flyttas till Bryssel. Men Sverige ska följa de instruktioner och regler som vi tillsammans med andra medlemsländer satt upp för att bevara arter och biologisk mångfald. Då kan rovdjuren begränsas i områden där de skapar problem för tamdjurshållning eller ger andra socioekonomiska effekter. Människan måste sättas i centrum. Nu behöver beslut fattas som kombinerar gynnsam bevarandestatus med respekt för människors möjligheter att bo och verka på landsbygden. Sverige måste återfå förtroendet att hantera landets rovdjurspolitik.

Ämnar ditt parti ta initiativ till en förändringsprocess av EU:s Art- och habitatdirektiv under kommande mandatperiod så att Sverige återfår bestämmanderätten över sina rovdjurspopulationer?
– I ljuset av de senaste årens konflikter och osäkra rättsläge finns det ett intresse av att tydliggöra EU-reglernas tillämpning i Sverige och se över Art- och habitatdirektivets ändamålsenlighet.
När och om frågan om Art- och habitat­direktivet blir aktuell i EU ska Sverige också driva ett fortsatt starkt skydd av hotade växt-, insekts- och djurarter samt värdefulla naturmiljöer, vilket direktivet handlar om. Men vi anser också att medlemsländer som Sverige, liksom idag, själva ska sköta förvaltningen av till exempel sina rovdjurspopulationer.

När det gäller den svenska skyddsjakten på säl ­hotar Världshandelsorganisationen (WTO) att införa totalt handelsförbud för produkter av säl (kött, skinn och sälolja). Är du beredd att agera och argumentera mot EU-kommissionen så att WTO:s ­beslut överklagas och svenska jägare slipper att dumpa skjutna sälar?
– WTO hotar inte med att införa handelsförbud för produkter av säl. Tvisten handlar om EU:s regler för handel med sälprodukter och inte om skyddsjakten på säl i sig.
Tvisten som Kanada respektive Norge har med EU om unionens förbud mot handel med säl­produkter är nu prövad i WTO.
WTO-panelens slutsatser är att förbudet inte strider mot WTO:s regler. Dock anser panelen att undantagen från förbudet – sälprodukter från skyddsjakt samt från ursprungsbefolknings traditionella jakt – är diskriminerande. Sverige tillämpar undantaget som tillåter försäljning av sälprodukter från skyddsjakt och därför är utslaget i tvisten av betydelse för svensk del. Vi vill arbeta för att Sverige kan ha kvar detta undantag.

Då svarar partierna

Då presenterar vi svaren på våra frågor till partiernas listettor.
6 maj. Lars Adaktusson (KD)
7 maj. Marit Paulsen (FP)
8 maj. Marita Ulvskog (S)
9 maj. Kent Johansson (C)
10 maj. Isabella Lövin (MP)
11 maj. Gunnar Hökmark (M)
12 maj. Jörgen Appelgren (Junilistan)
13 maj. Malin Björk (V)
14 maj. Christian Engström (Piratpartiet)
15 maj. Kristina Winberg (SD)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev