Rovdata har analyserat dna från samma åtta vargar som det tyska laboratoriet ForGen gjorde i höstas. Foto: Wavebreakmedia / Mostphotos

Rovdata: Inga djurparksvargar eller hybrider i vargstammen

Premium

Norska Rovdata tillbakavisar nu höstens uppgifter om att det skulle finnas hybrider och franska djurparksvargar bakom den skandinaviska vargstammen.

Enligt ett pressmeddelande har Rovdata nu analyserat dna från samma åtta vargar som det tyska laboratoriet ForGen gjorde i höstas, på uppdrag av Telemark Bonde- og Småbrukarlag. Rovdata hävdar att det inte finns någon grund för påståendena om hybrider och djurparksvargar.

Rovdata fann över huvud taget inget nytt om vargarnas ursprung i analyserna.

Sensationella dna-resultat av norska vargar

– Som förväntat fann vi att de sju vargar som var födda i Skandinavien har samma mitokondrievariant som den första vargtiken i Skandinavien år 1983. Den åttonde vargen var en immigrant som också hade samma variant. Tyskarna å sin sida rapporterar om flera olika varianter, säger Øystein Flagstad, genetiker på Rovdata.

 

Från mor till dotter

Mitokondrie-dna är dna som nedärvs från mor till dotter. Rovdata skriver att man på tidigt 2000-tal använde mitokondrie-dna för att följa morslinjer och fann att hela vargpopulationen har samma mitokondrievariant. Den är också mycket vanlig i Finland, Ryssland och Baltikum. Den var också den dominerande mitokondrievarianten i den historiska vargpopulationen i Skandinavien.

– Eftersom den är utbredd över stora geografiska områden i Nordeuropa kan den inte ensam användas till att säga något om upphovet till de skandinaviska vargarna. Även om den finns både här och eventuellt i en djurpark i Paris, betyder inte det att skandinavisk varg härstammar från djurparken. Det betyder bara att båda delar en många tusen år gammal mitokondrievariant, liksom många andra vargar i Nordeuropa, förklarar Øystein Flagstad.

 

Inte prioriterad

Eftersom mitokondrievarianten är så vanlig är denna analys inte prioriterad i övervakningen av den skandinaviska vargstammen, i stället tar forskarna fram dna-profiler för varje vargindivid.

– Alla resultat relateras till ett komplett släktträd för populationen. Därför skulle vi omedelbart upptäcka om det har tillkommit nya immigranter, eller hybrider mellan varg och hund. Anledningen är att dessa har andra genetiska markörer. Det hittades inte några hybrider i något av de åtta proven, säger Flagstad.

 

Förorenade prov

Som förklaring till de tyska testresultaten säger han att proven, som bland annat bestod av blod som torkats upp på marken efter skjutna vargar, kan ha blivit förorenade (kontaminerade).

Rovdata framhåller också att det även tidigare förekommit kontroverser runt analyser från ForGen. När labbet har testat prov från tyska, franska och schweiziska vargar har man ”förmedlat samma historia” och hävdat att vargarna har betydande inslag av hund i sina släktled. Rovdata säger att andra tyska och franska forskningslaboratorier har motbevisat ForGens analyser.

 

Oberoende undersökning

Norska stortinget (riksdagen) har tidigare beslutat om en ny, oberoende dna-undersökning av vargstammen, en så kallad helgenomsekvensering. Den ska omfatta dna från vargar även utanför Norge och Sverige, samt prov från hundar.

NTNU Vitenskapsmuseet genomför analysen som ska vara färdig våren 2022.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev