Romson säger nej till jaktmyndighet

Det blir ingen ny jaktmyndighet.
Det beskedet lämnar nu miljöminister Åsa Romson (MP).

I förra veckan beslutade miljö- och jordbruksutskottet om ett tillkännandegivande till riksdagen att instifta en Jakt- och viltmyndighet.
Svenska Jägareförbundet framförde förslaget om en ny Jakt- och viltmyndighet i jaktlagsutredningen och ser många fördelar om en sådan införs.
Men regeringen verkar inte ta till sig av utskottets beslut.

Inte utskottets sak
I samband med Miljöbalksdagarna i slutet av förra veckan kom Åsa Romson in på decemberöverenskommelsen och regeringens sätt att arbeta.
I utfrågningen av ministern framkom då att hon inte vill inrätta någon ny jaktmyndighet.
– När det gäller att organisera myndighetssverige, att utse utredare och tillsätta utredningar så måste det vara en regeringsdel. Riksdagen är lagstiftare och utgör grunden för regeringens regerande. Jag är väldigt glad över att kunna diskutera innehållet i hur vi kan säkerställa att vi har bra och funktionella jaktregler och bra viltvårdsförvaltning. Själva organiserandet av detta kommer jag inte att släppa till miljö- och jordbruksutskottet att bestämma om. Det är faktiskt regeringens sak.

Vargfrågan
Åsa Romson fick också frågan om hon tror vargfrågan kommer prägla hennes tid som miljöminister.
– Nej det tror jag inte. Vi har tagit flera steg framåt i att hitta en regionaliserad förvaltning på rovdjurssidan och den har nu börjat sätta sig. Rovdjuren växer till generellt sett. Det går framåt. Vi har ett allt större viltinnehav och det underlättar för en miljöminister, sade Åsa Romson.
Hon fick också frågan om hon kommer medverka till att lyfta bort rovdjursfrågorna från Naturvårdsverket. På den frågan svarar hon tydligt nej.
Ingela Nilsson, pressekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger följande:
– När riksdagen kommer med ett tillkännagivande så ska naturligtvis regeringen ta hänsyn till det och titta på det. Regeringen ser nu över de här bitarna och i dagsläget kan jag inte ge några fler svar.

Webb-tv

Se video med miljöminister Åsa Romson. Dra fram 7 minuter och 30 sekunder för att lyssna på vad hon sa om en ny jakt- och viltmyndighet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev