Fåren är i skydd inne i ligghallen och runt den lilla betesfållan hänger det lapptyg.
– Under helgen måste vi släppa ut dem igen. Vad händer då? undrar djurägarna Jerker Adolfsson och Katarina Niemi. Foto: Mattias Stedt

Risken för nya vargangrepp oroar djurägare

Premium

Tackorna och lammen hade gått ute på grönbete en knapp vecka. På måndagsmorgonen den 6 maj möttes djurägarna Katarina Niemi och Jerker Adolfsson av kaos och vargdödade får i hagen.

Svensk Jakt har i en tidigare artikel rapporterat om vargangreppet på en gård utanför Ljungsbro, Östergötland i södra delen av vargreviret Långbogen.

– Det var två tackor som var döda och sex lamm som vi fick skjuta. Några var dåliga och den jag sköt kunde inte gå, brutet eller något annat men den levde ju. Flera hade bett över ryggen, säger Jerker Adolfsson.

Katarina Niemi lyckades med hjälp av sina vallhundar att få ihop de skärrade djuren och få in dem i skydd. Länsstyrelsen kunde därefter avliva ytterligare fem skadade lamm.

 

Tredje attacken

Den första attacken på Jerkers och Katarinas får skedde för ett 10-tal år sedan. Då dödade varg ett tiotal får.

Den andra attacken var för ett par år sedan då varg tog fyra får. Nu är det tredje gången som fåren på gården drabbas av ett vargangrepp.

Under måndagen åkte länsstyrelsen ut till platsen och kvalitetssäkrade angreppet, dokumenterade med bilder och GPS samt tog salivprover i betten. Likaså sattes lapptyg upp runt den aktuella hagen för att minska risken för nya angrepp.

Jerker Adolfssons får är skärrade efter vargangreppet. Nio får och lamm dödades direkt eller skadades så svårt att de senare fick avlivas. Foto: Mattias Stedt

Tycker ni att ni fått bra stöd av Länsstyrelsen och LRF?
– Länsstyrelsen har hjälpt till rätt så bra när dom var ute. Dom tyckte att nej så här ska det inte få vara, det måste bli skyddsjakt, det här går inte, säger Katarina Niemi.

LRF har varit i kontakt med djurägarna. De stöttar och vill driva på med att begära skyddsjakt, vilket Jerker Adolfsson och Katarina Niemi ser positivt på.

Sedan första attacken har rovdjursstängsel satts upp runt en hage som ligger en bit från själva gården, Där deltog rovdjursföreningen och hjälpte till med arbetet.

Ett av problemen i det här läget är att fåren är utspridda i olika hagar och används främst för att hålla betesmark öppen, vilket gör att djuren flyttas mellan olika hagar. Det är marker nära gården men också på platser längre bort. Något som försvårar skyddsåtgärder.

 

Vad är planen de närmsta veckorna?
–  Vad ska man göra, vi måste släppa ut fåren på grund av foderbrist.
Vi har inte foder och det är ju som så att dom ska beta, det är därför vi har får, säger Jerker Adolfsson.
– Vi har köpt lite extra foder nu, men under helgen får vi släppa ut dem igen, det är inte mer med det.

 

Slutligen, är det något speciellt ni vill säga om det här?

–  Det är ju det här att dom ska ha ett revir här nere. Varför ska dom ha det, varför måste det finnas varg, det är inte kul. Det känns som man har så mycket emot sig. Först torkan, sen dåligt bete och sen kommer en varg och lemlästar fåren, säger Katarina Niemi.

Kor och hästar, men inga får i hagen. Efter vargattacken tvingas Jerker Adolfsson och Katarina Niemi hålla fåren inomhus. Foto: Mattias Stedt

Ökat vargtryck

Oron för en eventuell vargföryngring, tidigare angrepp på gårdens får och till det en jakthund som angreps under den gångna säsongen sätter sin prägel.

Jerker Adolfsson uttrycker en tydlig oro för vilka effekter det kan innebära med ett större antal vargar i närområdet.

För djurägarna återstår att se vad som sker när fåren åter släppts på bete. Man väntar också på svar från Länsstyrelsens dna-undersökning och myndighetens förslag på åtgärder som kan bli aktuella.

 

Mattias Stedt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev