Jakt- och viltvårdsutbildningarna vid landets naturbruksgymnasier har fått en respit i och med gymnasieministerns besked. Foto: Jan Henricson

Respit för landets jaktutbildningar

Regeringen väntar med att avgöra jaktutbildningarnas framtid. Vid en frågestund i riksdagen på måndagen sa gymnasieminister Anna Ekström att det inte är aktuellt att ta beslut om naturbruksprogrammens inriktning i dagsläget.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) svarade på en fråga om naturbruksprogrammens framtid ställd av partikollegan Caroline Helmersson Olsson.

Statsråd Anna Ekström Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I sitt svar säger Anna Ekström att naturturismsektorn är i ständig utveckling och att ekoturism är en viktig och växande näring. Hon menar att det är viktigt att utbildningarna kan svara upp mot framtida krav på yrkesutbildad arbetskraft. I en tidigare intervju med Svensk Jakt har ministern också uttalat sig positivt om naturturismutbildningarna.

 

Välkommet besked

Några förändringar inom naturbruksprogrammet kommer enligt ministern inte att genomföras förrän remissbehandlingen av Gymnasieutredningens slutbetänkande är avslutad. Tidigare har det sagts att regeringen skulle avgjort frågan innan nyår.

För landets naturbruksgymnasier är det ett välkommet besked. I yttranden som tidigare gjorts till regeringen har man framfört att det är fel att behandla naturbruksprogrammen särskilt.

– Gymnasieministerns besked innebär att frågan skjuts framåt, att vi får en respit. Diskussionerna om utbildningarna har gjort att det hela bromsats upp, säger Anneli Gunnars, vice ordförande i Naturbruksskolornas Förening.

 

Tid för information

I Gymnasieutredningen sägs inte mycket om naturbruksprogrammen. Enligt Anneli Gunnars hänvisas det endast till den utredning som Skolverket gjort.

– Och den är minst sagt undermålig. Att beslutet skjuts framåt innebär att vi får tid att informera politikerna ytterligare. Förhoppningsvis är de mottagliga för de argument och utredningar som vi har gjort. Att utbildningarna i de olika grenarna av naturturism behövs, och att de leder till jobb, säger Anneli Gunnars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev