Skyddsjakten får bedrivas från helikopter. Foto: Kristoffer Pettersson

Renjagande björn får skjutas på skyddsjakt

En björn får skjutas på skyddsjakt inom Jovnevaerie sameby i Jämtland. Det här är det första skyddsjaktbeslutet på björn för året och fler lär följa.

Att de tre nordligaste länsstyrelserna beslutar om skyddsjakt på björnar som befinner sig i renarnas kalvningsområden har blivit ett trist vårtecken på senare år.
Nu är det dags igen. Länsstyrelsen Jämtland har beviljat skyddsjakt på en björn inom Jovnevaerie sameby, Krokoms kommun.

Kvar i renhjorden

Samebyn ansökte den 10 april om skyddsjakt efter en björn i ett område norr om Landön. I område har den sökande lossat omkring 1 500 renar under de senaste dagarna och ytterligare renar från samebyn kan väntas komma till området från betesområden under den närmaste tiden.
Sökande uppger att han noterat att renarna på ett omotiverat sätt försökt ta sig österut från området och under kvällen den 9 april upptäckte renskötare björnspår inne i renhjorden. Björnen uppges av sökande ha jagat i renhjorden.
Länsstyrelsens naturbevakare bekräftade den 10 april att björnen är kvar i renhjorden och myndigheten har beslutat om skyddsjakt.

Helikopter

Helikopter och skoter får användas i skyddsjakten som får pågå till och med 16 april.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev