Det blir en rekordstor björnjakt i Västerbottens län i höst.

Det blir en rekordstor björnjakt i Västerbottens län i höst. Foto: Barbro Nelly / Mostphos

Rekordstor björnjakt i Västerbotten

Björnstammen har ökat kraftigt i Västerbotten. Nu ska stammen ner och därför höjs tilldelningen.

Länsstyrelsen i Västerbottens län har beslutat att 91 björnar får fällas under årets licensjakt. Det är en kraftigt ökning i länets björnstam och precis som i fjol är länsstyrelsen syfte att genom licensjakt försöka minska antalet björnar i länet.

Från fjolårets rekordstora antal, 85 björnar, ökar tilldelningen i år alltså till 91 björnar. 35 björnar får fällas i jaktområdet som ligger väster om väg E45 och 56 björnar får fällas öster om vägen.

 

Minskning under fem år

Resultaten från den senaste björnspillningsinsamlingen visar att det fanns cirka 450 björnar i Västerbotten hösten 2019. Viltförvaltingdelegationen beslutade 2021 att det ska finnas cirka 350 björnar i länet. Det är bland annat baserat på människors oro och de skador som björnar orsakar för rennäringen, framför allt i renarnas kalvningsområden.
Minskningen av stammen ska genomföras 2020–2024, med en relativt jämn och hög avskjutning från år till år.

 

För liten jakt

– Uttagen 2020 och 2021 blev lite för låga, därför behöver vi öka takten något för att nå målet om 350 björnar år 2025. Årets tilldelning blir därför ännu högre än ifjol, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Under våren 2022 fälldes nio björnar vid skyddsjakt på grund av problem inom rennäringen, vilket länsstyrelsen tar hänsyn till i licensjaktstilldelningen.
– Att tilldelningen har ökat ytterligare i år beror på att skyddsjakten i våras var relativt begränsad och att björnstammen fortsatt behöver minska, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

 

Ingen uppdelning av jaktperioden

Det blir ingen uppdelning av licensjakten i två perioder, som under jakten 2019 och 2020. Skälen för uppdelad jakt sas vara att bland annat få bättre spridning på jakten och att en del av de stressmoment som funnits under björnjakten under senare år skulle minska.

– Nu är tilldelningen så pass hög att vi räknar med att det finns björnar kvar att fälla när älgjakten börjar den 1 september, säger Ulf Bergelin, i länsstyrelsens pressmeddelande.

 

Åteljakt

Åtling är även i år tillåten som jaktmetod. Utplacering av åtelmaterial får ske från 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till Länsstyrelsen och blivit godkänd. Anmälan ska göras senast den 15 juli.

Licensjakten börjar den 21 augusti och pågår fram till den 15 oktober, eller till den tidigare tidpunkt då alla tilldelade björnar har fällts.

 

Läs även

Västerbottens beslut om björnjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev