Regeringsbeslutet 15 januari som innebär att jägarna får betala för Naturskyddsföreningens arbete förra året med att skydda pilgrimsfalk och vitryggig hackspett. Foto: Martin Källberg

Regeringsbeslutet 15 januari som innebär att jägarna får betala för Naturskyddsföreningens arbete förra året med att skydda pilgrimsfalk och vitryggig hackspett. Foto: Martin Källberg

Regeringen ger jägarpengar till Naturskyddsföreningen

Staten fortsätter att ösa pengar över Naturskyddsföreningen. Men den här gången är det inte skattebetalarna utan jägarna som genom Viltvårdsfonden betalar för föreningens arbete med att skydda pilgrimsfalk och vitryggig hackspett.

I januari i år beslutade regeringen att ge Naturskyddsföreningen 425.000 kronor för att föreningen under förra året arbetat med att skydda pilgrimsfalk och vitryggig hackspett.
Men pengarna tas inte av skattemedel. I stället är det jägarna som får betala kalaset. Regeringen skriver i beslutet att Naturskyddsföreningen kan rekvirera pengarna från Kammarkollegiet som i sin tur ska ta dem från Viltvårdsfonden.

 

Skattemedel rimligt

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné är tydligt upprörd när Svensk Jakt ringer och frågar hur han ser på hur regeringen hanterar pengarna i Viltvårdsfonden.
– Det är bra att hotade arter skyddas, men det ska banne mig inte vara jägarna som betalar för Naturskyddsföreningens naturvård. Om regeringen vill anslå pengar till det får man ta det från det allmänna, det vill säga av skattemedel, säger Daniel Ligné.
Han tycker också det är anmärkningsvärt att utbetalningen sker retroaktivt.
– Att regeringen kastar pengar efter Naturskyddsföreningen för något de gjorde förra året är märkligt och vad jag vet långt ifrån vanligt förekommande.

 

Omdiskuterad användning

Hur jägarnas pengar i Viltvårdsfonden används har varit omdiskuterat tidigare, just på grund av att det utgått stöd till udda projekt utan direkt koppling till jakt och viltvård. Hård kritik har riktats från jägarhåll när medel anslagits för att utreda domherrens sexliv, eller andra märkliga projekt.
Kanske är det därför regeringen skriftligen motiverar beslutet. Man skriver:
”Regeringen har i propositionen Jaktens villkor (från 1999, reds anm.) uttalat att Naturskyddsföreningen även fortsättningsvis bör erhålla bidrag ur Viltvårdsfonden. (…) Regeringen finner att projekten pilgrimsfalk och vitryggig hackspett uppfyller de krav som har ställts upp i propositionen, varför bidrag ur Viltvårdsfonden bör lämnas för dessa två projekt.”
Och Daniel Ligné är orolig över utvecklingen.
– Med tanke på vad Åsa Romson sagt de senaste dagarna om ökade satsningar på naturvård i allmänhet och på vargar i synnerhet, finns det anledning att fundera på om också det ska betalas med jägarpengar, säger han.

 

Två ministrar

Under den förra regeringen var det inte lika enkelt att få pengar ur fonden till projekt som saknade direkt koppling till viltvården. Så sent som i januari sa tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson till Svensk Jakt att han under sin tid sett till att jägarnas pengar i Viltvårdsfonden gått tillbaka till jakten och viltvården.
Svensk Jakt har sökt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att få svar på frågan varför jägarna ska finansiera Naturskyddsföreningens naturvårdsprojekt.

Jägarpengar

Alla som jagar i Sverige ska enligt lag betala viltvårdsavgiften. Avgifterna samlas i Viltvårdsfonden. För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev