En sameby i Jämtland överklagade länsstyrelsens beslut att tillåta Vorstehklubben i Jämtland Västernorrland att arrangera jaktprov inom samebyns område. Regeringen avslår överklagan och menar att jaktprovet inte stör renskötseln. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen avslår överklagan från sameby: jaktprov i fjällen stör inte renskötseln

Regeringen avslår en överklagan från en sameby som anser att jaktprov stör renskötseln.

I slutet av maj ansökte Svenska vorstehklubben Jämtland Västernorrland hos länsstyrelsen i Jämtland om att få genomföra träning och provverksamhet på fjällen strax norr om Gäddede.
Provområdet ligger inom Raedtievaerie sameby som yttrade sig över ansökan:
”Vi har meddelat Svenska vorstehklubben Jämtland Västernorrland att vår uppfattning är den att den ordinarie ripjakten redan under normala förhållanden är en påtaglig störning för renen och dess betesro. Vi vill inte att den ska öka ytterligare.”

Ingen avsevärd olägenhet

Länsstyrelsen ansåg dock i sitt beslut ”…att någon avsevärd olägenhet för renskötseln inte föreligger utifrån det samebyn framfört.”
Samebyn överklagade länsstyrelsens beslut till regeringen som i förra veckan beslutade att avslå samebyns överklagan.

Vorstehklubben hade planerat ha jaktprov den gånga helgen, men enligt klubben var det mycket ren i provområdet. Därför flyttades jaktprovet från fjället ner till ett skogsområde.

”Mycket begränsade”

Av regeringens beslut att döma så skulle inte det jaktprov som var planerat, i kombination med länsstyrelsens villkor, inneburit någon avsevärd olägenhet för renskötseln i området.

Regeringen konstaterar också i sitt beslut att de störningar som kunnat uppstå i så fall hade varit mycket begränsade i tid.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev