Publicerad 26 mars 2021 - 10:30

Nu kommer Svensk Jakts aprilnummer.

Rävjaktpassion och nostalgisk älgjakt i nya Svensk Jakt

I dagarna landar Svensk Jakt nummer 4/2021 i våra prenumeranters brevlådor runt om i jägar-Sverige. Passa på att varva ner, sätt dig i favoritfåtöljen och njut av jaktlig läsning.

Drömmer du dig tillbaka till när älgjakten innebar orange Helly Hansen, träekor och bärmesar fulla med älgkött att bära hem? Svensk Jakts rutinerade jaktfotograf Bertil Pettersson återvänder nu till Byvattnets älgjaktslag i Jämtland där han för 37 år sedan, 1981, följde med jägarna på älgjakt.

Vi utlovar nostalgiska älgjaktsbilder. Även om mycket har förändrats är grunden densamma nu och då: Det skjuts älg i Byvattnet!

 

När det så kallade allmänna uppdraget föddes 1938 var politikernas grundtanke att om Jägareförbundet som folkrörelse fick ansvaret för att leda jakt- och viltvården skulle det allmänna även kunna dra fördel av alla frivilliga, ideella insatser ute i Jägarsverige. Den konstruktionen, som finansierades av den då nya, obligatoriska viltvårdsavgiften, skulle ge bättre förutsättningar för att nå det gemensamma målet om bättre vilthushållning.

Nu har regeringen beslutat att de ideella insatserna ska upphandlas. Vad, när, hur, vilka och varför beslutet tagits läser du i Svensk Jakt nummer 4 i en stor special.

 

Skador orsakade av vildsvin  är den vanligaste orsaken till utbetalning av veterinärvårdsersättning till jakthundsägare. Blandrashundar och raser som är avlade för annan jakt, framför allt raser med ställande egenskaper löper störst risk att skadas vid vildsvinsjakt. Svensk Jakts reporter Marie Gadolin har granskat vilka raser som drabbas oftast av skador orsakade av vildsvin.

Att få komma till en riktigt viltrik och få jaga är många jägares dröm. Förr fick man som svensk åka utomlands för att uppleva sådant. Så är det inte längre. Svensk Jakt har följt med till de viltrika markerna på Dylta Bruk utanför Örebro där det blir en mycket händelserik dag.

 

Test av åtelkameror

Att ha en åtelkamera uppsatt på jaktmarken är både roligt och intressant. Kanske upptäcker du plötsligt att det finns helt andra djur där ute än vad du trott – hjortar, mård, lodjur eller varför inte en riktigt stor vildsvinsgalt. Är du intresserad av åtelkameror kan du med fördel läsa vårt test av appstyrda åtelkameror där Thomas B Andersson grundligt har synat sex moderna åtelkameror där bilderna direkt kan ses i din smarta mobiltelefon.

 

Åteljakt på räv är Majja Kvists stora passion. Jaktformen kräver tålamod och noggrannhet – de egenskaperna har hon.

– Det är bara att bita ihop om man vill nå resultat. Skit i att det gör ont, att du är hungrig, törstig eller kall, bara skit i det. Det spelar ingen roll, för nästa sekund kan räven komma, säger hon.

 

I vår Vapen & skytteavdelning berättar vår reporter Ulf Lindroth om hur du på ett enkelt sätt kan kontrollera att hagelbössan verkligen passar dig som skytt. Vapnets längd, vikt och piplängd ska vara någorlunda väl avvägda i förhållande till skytten. Dessutom får du veta mer om hagelkombin Benelli Super Black Eagle 3.

Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nr 4/2021.

 

Premiumartiklar och e-tidning

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på Svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan eller längst ner i appens meny kommer du åt vår e-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

 

Bli medlem

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram