Rättegång mot vargskytt
På bockpremiären i fjol sköts den varghane som varit stationär i norra Skåne och södra Kronoberg under fem års tid. Skytten hävdade att han trodde sig ha skjutit en räv. På torsdagen hölls rättegången mot honom vid Hässleholms tingsrätt.
Varghanen sköts utanför Lönsboda i Osby kommun, norra Skåne. Skytten var en 36-årig man som satt och vakade på råbock. Jaktlaget larmade polis, som tillsammans med tekniker och rovdjurshandläggare från länsstyrelsen kom till platsen.
Man antog att vargen var det djur som i folkmun gick under namnet Snapphanen och som funnits i trakten i fem år. Detta bekräftades senare av dna-analysen.
Vid torsdagens rättegång försvarades vargskytten av Wodek Kleinwich, som även var försvarsadvokat i Sjundarättegången, där hans klient friades två år efter att han skjutit vargtiken i reviret för att skydda sin borderterrier.
– Gärningen förnekas, min klient har inte agerat uppsåtligt eller av grov oaktsamhet, sa han under torsdagens förhandling mot Snapphaneskytten.
Han bestred också att vargskyttens vapen skulle förverkas.
– Han är en välanpassad person, varför ska staten ta ifrån honom hans enda jaktvapen, pläderade Wodek Kleinwich.
Inte heller åklagare Lars Magnusson hävdade något annat än att gärningen gjorts av oaktsamhet.
Jägarexamen 2015
Skytten är ganska ny som jägare, detta var det första jaktskott han avlossat. Han tog jägarexamen våren 2015 och fick vapenlicens i augusti samma år. Han har inte jagat mycket utan bara deltagit vid någon enstaka älgjakt och rådjursjakt, och tidigare hållit inne skott för att djuren kommit för fort, eller att det varit fel djur.
På bockpremiären i fjol satt han på pass i ett torn på den stora jaktmarken i norra Skåne. Strax innan man skulle bryta på morgonen och jaktlaget återsamlas, såg han en rörelse från ett djur knappt hundra meter från tornet. Det var mycket sly och han såg bara delar av djuret, i enstaka gluggar i växtligheten. Han hade ingen kikare med sig utan följde djuret i kikarsiktet på vapnet under uppskattningsvis 30 sekunder, innan han kände sig övertygad om att det var en räv och lät skottet gå.
Hade aldrig släppt
– Jag ville att det skulle bli ett bra skott och det kände jag att det blev. Jag gick ner från tornet och bort till platsen där jag trodde att räven låg men hittade den inte. Då kontaktade jag en jaktkamrat som kom med en spårhund. Själv gick jag undan för att inte störa, sa skytten i tingsrätten.
Det var jaktledaren som kom med sin wachtelhund.
– Hunden spårade i ungefär hundra meter och vek sedan av. Vi gick tillbaka till skottplatsen och jag släppte hunden, som gick samma spår igen men lite längre fram innan den vände, säger jaktledaren till Svensk Jakt.
Han såg på gps-en var hunden hade vänt och tyckte det var lite märkligt.
– Då gick jag själv dit och hittade inte en räv utan en varg som låg död. Jag hade aldrig släppt hunden om jag vetat att det var varg, säger jaktledaren, som dock inte var kallad som vittne i rättegången.
Det kom som en chock för skytten att det var en varg han skjutit.
– Jag blev helt förfärad. Redan när jag såg jaktledaren komma såg jag att något inte stämde. Jag förstod innebörden av det hela när jag såg vargen. Sedan kom polisen och tog över.
Artkännedom
Åklagaren tryckte hårt på att man som jägare måste veta vad man skjuter på.
– Man måste vara förvissad om att det är rätt art man skjuter på. Därför är artkännedom en stor del i jägarexamen, sa åklagare Magnusson.
Han undrade också om inte den åtalade kände till att det fanns en varg i trakten. Det gjorde han, men varken han eller någon i jaktlaget hade någonsin sett vargen. Det var heller inget man pratade ofta om.
– Det är väldigt ovanligt med varg i Skåne. Det fanns inte på kartan att det skulle komma en varg på bockpremiären. Det var helt osannolikt, anförde skyttens advokat.
Se hela djuret
Länsstyrelsens rovdjursansvarige Nils Carlsson var kallad som vittne vid rättegången. Han berättade att man känt till vargen i trakten sedan 2013.
– Det är ovanligt att en varghane stannar så länge när den inte hittar en tik. Den var ganska skygg, visade sig inte ofta. Vi spårade den och har hittat dna jag tror 13 gånger, sa Nils Carlsson, som också tyckte att det var ”lite bristfälligt” att skytten bestämt sig för att avlossa ett skott efter att bara ha sett delar av djuret.
– I en jaktsituation är det önskvärt att se hela djuret. Det är rimligt, sa han.
Samhällstjänst
Skyttens advokat anförde att det finns ett antal exempel på fall där en jägare har ”vetat” vad de skjutit på, men så har det ändå varit något annat. Han drog upp ett par tidigare rättsfall, där jägaren frikänts trots att fel art skjutits.
Åklagaren yrkade dock att vargskytten ska dömas för grovt jaktbrott.
Straffskalan är fängelse från sex månader till fyra år.
– När man döms till minimistraffet och inte har gjort något straffbart tidigare, kan man få villkorlig dom. Men den ska kombineras med något annat och då föreslår jag samhällstjänst. Den bör uppgå till 140 timmar, sa Lars Magnusson.
Dom meddelas den 28 mars.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.