Den vargdödade tiken var inte söndersliten, sannolikt beroende på att ägaren snabbt var framme och skrämde vargen eller vargarna, men betten var så djupa att de invärtes skadorna var mycket svåra. Foto: Privat

Rådjurshund vargdödad jaktens sista dag

Premium

På söndagen dödades en jakthund av varg ett par mil söder om Falköping. Hunden attackerades när den drev rådjur.

Slutet på hundjaktsäsongen blev värsta tänkbara för jägarna som jagar på marker två mil söder om Falköping i Västra Götaland.

Tiken, en korsning mellan drever och tax, hade tagit upp rådjur och drevet gick i en torvmosse inte långt från ägaren.

– Han var bara 150 meter ifrån när drevet tystnade, och så hörde han hunden skrika till. När han kom fram såg han en varg smita iväg, säger hundägarens jaktkompis som var med då tiken togs om hand.

Svåra skador

Hunden var svårt skadad med bett över rygg och bakdel. Jägarna bar ut hunden ur skogen och tog henne till djursjukhuset i Jönköping.

– Hon hade svåra invärtes skador så det fanns inget som veterinärerna kunde göra. Tiken dog under natten, säger jaktkamraten till Svensk Jakt.

Vargdödade hundar

Han berättar om en duktig rådjurshund, åtta år gammal, och om den sorg och förstämning som råder efter vargattacken.

– Vad jag vet är det här den första vargdödade hunden i de här trakterna. Det är för bedrövligt, och om vi har vargar som tar tamdjur nu när betesdjuren snart ska släppas ut vet jag inte hur det ska gå.

Den döda hunden inspekterades av länsstyrelsens personal under måndagen, som då bekräftade att varg orsakat tikens skador.

Många observationer

I vinter har varg observerats och spårats vid flera tillfällen i området. Länsstyrelsen har spekulerat i att det kan vara ett nytt vargrevir som bildats.

– Vi har haft många obs den sista tiden. Länsstyrelsen spårade vargar förra helgen. Innan jul spårades fyra vargar i trakten. Utöver det är det bara några mil till Brängenreviret som Västra Götaland delar med Jönköpings län, säger jaktkamraten.

Han låter uppgiven när han talar om vad som är på gång att hända i bygden.

– Det här är inga marker för vargar. Vi har tamdjur precis överallt. Och vad kommer att hända med hundjakten? Vilka vågar släppa sina hundar till hösten?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev