Eftersöksjägaren Anders Holmkvist fick ett udda uppdrag på lördagsmorgonen. Två rådjur hoppade från Edebäcksbron i Hagfors, och ett av djuren dog direkt. Foto: Jonas Eriksson

Eftersöksjägaren Anders Holmkvist fick ett udda uppdrag på lördagsmorgonen. Två rådjur hoppade från Edebäcksbron i Hagfors, och ett av djuren dog direkt. Foto: Jonas Eriksson

Rådjur dog när det hoppade från bro

Två rådjur befann sig mitt på Edebäcksbron i Hagfors när en bil närmade sig. Rådjuren valde den sämsta av alla flyktvägar, och kastade sig över broräcket.
Nio meter ner väntade isen på Klarälven och ett av rådjuren dog direkt.

Boo Westlund Publicerad 3 mars 2018 - 15:48

Eftersöksjägare får ibland märkliga uppdrag. Den här gången ringde polisens ledningscentral upplysningsvis för att berätta att två rådjur hoppat från bron i Edebäck.

– Olyckan är inte ens klassad som en viltolycka, så eftersökjägarna får inte betalt för utryckningen, säger Christer Willman, samordnade för eftersöksjägarna inom Nationella Viltolycksrådet, NVR, i Hagfors kommun.

 

Hoppade från bron

Larmet kom 07.35. En bilist hade ringt in till polisen och berättat om rådjuren som stod på bron när han körde väg 62 tidigt på lördagsmorgonen. Han såg hur djuren hoppade över räcket, och stannade för att kontrollera hur det gick för dem.

– Han såg att det ena låg kvar på isen, men det andra sprang till skogs, säger Christer Willman.

Eftersöksjägaren Anders Holmkvist fick ett udda uppdrag på lördagsmorgonen. Två rådjur hoppade från Edebäcksbron i Hagfors, och ett av djuren dog direkt. Foto: Jonas Eriksson

Det ena rådjuret dog av fallet, det andra verkar ha klarat hoppet på nio meter utan några större skador. Foto: Lasse Nykvist

 

Nio meter ner

Anders Holmkvist och Jonas Eriksson åkte ut för att kontrollera vad som hänt. Ett dött rådjur låg på isen under bron.

– Vi mätte avståndet, och det var närmare nio meter ner. Det är otroligt att det ena rådjuret klarade sig, säger Jonas Eriksson.

De spårade det djuret så långt att de ansåg att det var oskadat. Alla fyra benen var friska och det fanns inget blod i löpan.

– Blåslaget lär det väl vara, men vi kunde inte göra mer, säger Jonas Eriksson.

 

Förrädisk is

Att bärga det döda djuret skulle visa sig svårare än vanligt. I normala fall är Klarälven öppen under bron, men den senaste tidens kyla har fått isen att lägga sig. Den var tillräckligt stark för att stå emot fallande rådjur.

Men eftersöksjägarna tog inga risker.

Den här gången hade de inte ens NVR:s försäkring som skydd, eftersom händelsen inte klassats som viltolycka.

– Vi byggde en nio meter lång stång med en båtshake i slutet. Sen lyckades vi lyfta huvudet på rådjuret och släppte ner ett rep som gled runt skallen. Sen var det bara att dra iland djuret, säger Jonas Eriksson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram