Foto: Jan Henricson

Pudel dödad av hund – inte varg

Av allt att döma var det en hund och inte en varg som bet ihjäl en dvärgpudel på promenad i byn Ryggen utanför Falun i lördags. Den slutsatsen drar länsstyrelsens naturbevakare Bert Eriksson efter att han intervjuat hundägaren och undersökt den döda hunden.

Dalarnas Tidningar berättade på måndagen om en möjlig vargattack som inträffat i Ryggen utanför Falun. En hundägare på promenad med sin dvärgpudel i koppel fick plötsligt uppleva det hemska då hennes lilla hund blev attackerad.

 

Stor hund

Polisen uppgav att det troligen var en hund, men uteslöt inte att det rörde sig om ett vargangrepp, och man ville inte säga något säkert innan länsstyrelsen undersökt vad som hänt.

Efter att naturbevakaren Bert Eriksson varit på platsen, intervjuat hundägaren och undersökt hunden drar han slutsatsen att det var en stor hund som bet ihjäl pudeln.

– Det mesta tyder på att det rörde sig om en hund. Ägaren säger det kan röra sig någon slags slädhund, typ siberian husky, som hon slog och sparkade på för att få den att släppa taget. Djurets uppträdande tyder också på att det var ett tamt och inte ett vilt djur. Bland annat cirkulerade det runt bilen efter att hundägaren blivit hämtad och de skulle bege sig till djursjukhuset, säger Bert Eriksson.

 

Smalt avstånd

Han flådde också den pudeln som var svårt sargad av bett.

– Jag kunde mäta tandavståndet på något ställe, och det var för smalt för en varg, säger Bert Eriksson.

Någon ytterligare undersökning av den döda hunden ska inte göras. Inte heller har prov för DNA-analys tagits.

– Nej, vi kan slå fast att det var en hund och inte en varg utan det, säger Bert Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev