Problem med lösa hundar trots koppeltvång
Under helgen tvingades personal från länsstyrelsen i Skåne att avliva en svårt skadad och högdräktig råget. Den var svårt biten av en hund.
Trots koppeltvång släpper många hundägare sina hundar lösa. Därför går länsstyrelsen i Skåne ut med en uppmaning till alla hundägare.
– I princip råder kopplingstvång i all natur under den här tiden, även om det inte sägs uttryckligt i lagen.
Hundägaren är direkt ansvarig för alla skador som uppkommer, och då kan inte en lös hund vara längre bort än någon meter, så att hundägaren kan ingripa om det behövs, säger Nils Carlsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.
Angreppet polisanmält
Rågeten som avlivades bar på två fullgångna foster. Enligt länsstyrelsen är lösspringande hundar ett återkommande problem, och nu är naturen en barnkammare där lösspringande hundar kan orsaka stora skador.
Händelsen i Hörby har polisanmälts som ett brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter.
– Tyvärr stöter vi på ett antal sådana här fall varje år, säger Nils Carlsson.
Läs hela lagen här.
Lagtexten
17 § Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett ska hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om han eller hon inte är känd ska i stället länsstyrelsen underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, ska länsstyrelsen ansvara för att omhänderta hunden.
Kan inte hunden tas om hand, får länsstyrelsen besluta att avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt. Lag (2018:54).
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.