Publicerad 19 mars 2018 - 11:32


Jägarskolorna i Kalmar län har genomfört en praktisk studiedag på Stora Glosebo hjortgård. Där fick fyra glada jägarelever hjälpas åt att bära en skjuten dovhind ut ur hägnet. Foto: Mattias Ingeman

Praktik och etik med jägarskolan

Två lördagar med praktik och etik för södra Kalmar läns jägarskolor har genomförts på Stora Glosebo Hjortgård i samarbete med Jägareförbundet Kalmar län, Kalmarsunds jaktvårdskrets, Studiefrämjandet, Emmaboda jaktskytteklubb och polisen.

Ett 80-tal deltagare fick prova på att transportera, flå, ta ur och se en besiktning av organen från ett fällt vilt från hägnet. Utöver det fick jägarskoleleverna träffa jaktvårdskonsulent, veterinär, skytteinstruktörer, kretsmedlemmar, Studiefrämjandet och polis.

Hjortgårdens ägare Germund Eriksson guidade vant en av jägarskoleledarna, Kim Lorentzon, ute i hägnet och en utsedd smalhind fälldes med ett välriktat skott.
Då det var ställt utom tvivel att smalhinden låg på plats, lämnades skottplatsen orörd och deltagarna, ledare och besökande journalister vandrade ut till skjutplatsen.


Germund Eriksson och Kim Lorentzon beskriver skottet för jägarskolan på väg fram till det fällda viltet.
Foto: Mattias Ingeman

Foto och sociala medier

Väl ute på plats pratade vi och diskuterade kring etik, foto-sociala medier och hur man på ett respektfullt sätt förevigar och transporterar det fällda viltet.
Intresset var stort och frågorna många. Djuret flyttades till en ren snöfläck och där användes bland annat granris för en fin placering.

Tre–fyra frivilliga elever hjälptes åt att bära det fällda viltet ur hägnet. Tungt lastade men stolta anlände de till slaktboden där övriga samlats.

Jägarskoleledarna Peter Ustrup och Sara Palm-Ehne, tillsammans med ordförande i Kalmarsunds jaktvårdskrets Marcus Gunnarsson, visade och pratade kring de olika momenten; urtagning, flåning, sotning och tillvaratagande.

Alla fick en möjlighet att testa.


Polisen Mats Berg närvarade och pratade licenser, förvaring och andra vapen och jaktrelaterade frågor.
Foto: Mattias Ingeman

Licenser och jakthundar

Flera stationer fanns på gården, Mats Berg från polisen pratade licenser, förvaring och trafikeftersök på en plats.
Inne på logen bjöds det på korv och kaffe. Där fanns veterinär Debbie Kuijvenhoven som pratade jakthund, akutsjukvård och hundhållning.
Ute vid elden pratade jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus tillsammans med Kalmarsundskretsen om Jägareförbundet och vikten av att ha ett starkt förbund.

Vid ett bord värvades nya medlemmar, pratades om fortsättning på jägarskolan via studiecirklar, JAQT och Ingelstorps jaktsällskap (ett prova på jaktlag för nybörjare som Kalmarsundskretsen driver på kommunens mark).

Engagerade skytteinstruktörer från Emmaboda jaktskytteklubb var på plats och visade vapen och talade säkerhet och man fick prova lite avståndsbedömning. Många nyfikna samlades där och pratade om vad som komma ska i den praktiska delen av jägarskolan.

 

Värdefullt för jakten

Under 15 års tid har blivande jägare och andra intresserade haft möjligheten att besöka Stora Glosebo och ställa frågor, prova på och träffa likasinnade under en dag.

Många jägarskoleelever som ganska tysta anslutit i morgonkylan kunde senare, med lätta steg, varmkorvsfulla magar och nyfunnen känsla av gemenskap, lämna gården framåt eftermiddagen.

Det är mycket värt för jakten i framtiden!

 

Erica Lindquist

Studiefrämjandet och Jägareförbundet Kalmar län

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram