Nu studie publicerad om kosten hos älgar som utfodras med potatis och sockerbetor. Foto: Per Jonson

Potatisutfodrade älgar käkar gran

SLU konstaterar i en studie att älgar som stödutfodras med potatis och sockerbetor tenderar att beta mer kvist från gran än älgar som inte stödutfodras.

– Det är överraskande. Älgar äter vanligtvis väldigt lite gran, vilket förmodligen hänger samman med granens försvarskemikalier, säger Annika Felton, på SLU i Alnarp, i ett pressmeddelande.

Undersökte spillning

Forskarna undersökte dna från växter i maginnehåll och avföring från 248 älgar som skjutits under älgjakt. Där forskarna återfann dna från potatis och sockerbetor hittade forskarna också mer gran-dna.

Enligt forskarna finns det flera tänkbara förklaringar till upptäckten. Det skulle kunna bero på att älgar försöker äta foder som ger dem en näringsmässig balans och äter vedartade växter för att kompensera intaget av potatis och sockerbetor.

En annan förklaring skulle kunna vara att betor och potatis ändrar pH-värdet i våmmen och älgen får signaler för att kompensera för detta.

Skulle kunna varit tall

Det är inte omöjligt att granätandet lika gärna skulle kunna varit tall. Men i de områden proverna kom i från, var gran ett mycket vanligare inslag än tall.

Älgarna äter enligt studien mest sannolikt sidoskott på granen, vilket kanske inte har så stor negativ påverkan på granens chanser att växa. Men forskarna bakom studien menar ändå att stödutfodring kan få oanade konsekvenser.

– En oklok typ av stödutfodring kan få konsekvenser som man kanske inte hade tänkt sig innan. Till exempel att älgarna måste kompensera med fler bett på produktionsträden, säger Annika Felton.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev