Jägarexamen är en förutsättning för att kunna få vapenlicens. Foto: Lars-Henrik Andersson

Polisen utreder misstänkt handel med jägarbevis

Polisens korruptionsgrupp har under en längre tid utrett ett större ärende rörande misstänkt handel med jägarbevis. Brottsmisstankarna handlar bland annat om tagande och givande av muta, skriver Polisen på sin hemsida.

Misstankarna handlar om att två provledare mot ersättning ska ha utfärdat jägarbevis till ett 60-tal personer som inte genomfört sin jägarexamen.

Ett flertal utredare arbetar med ärendet, i samarbete med kammaråklagare Leif Görts från Riksenheten mot korruption, som är förundersökningsledare.

– Vi ser mycket allvarligt på att man på detta sätt kunnat få ett jägarbevis utan genomförd utbildning och satsar betydande resurser för att utreda i ärendet, säger Andreas Pallinder, gruppchef på nationella korruptionsgruppen.

 

Förhör återstår

Flera förhör och andra åtgärder återstår att genomföra, enligt Polisens hemsida.

På Jägareförbundet ser man också allvarligt på misstankar om fusk i samband med jägarexamen och generalsekreterare Bo Sköld uppger att förbundet har agerat och kommer att fortsätta agera i dessa ärenden.

 

Tar avstånd

– Det är en pågående polisutredning, men om misstankarna visar sig stämma tar Svenska Jägareförbundet starkt avstånd. Det här är en brottslig handling, säger Henrik Falk, nationellt ansvarig för jägarexamen på Jägareförbundet.

 

Vad vet ni om det här fallet?

– Vi vet ingenting mer än det som Polisen gått ut med i sitt pressmeddelande.

 

Vilka konsekvenser får det om misstankarna visar sig stämma?

– Dels har ett 60-tal personer tagit sin jägarexamen utan erforderliga kunskaper om viltet, juridiken och korrekt vapenhantering. Vi får ju se vad utredningen kommer fram till, men om det skulle visa sig att misstankarna är riktiga har de här jägarexamensbevisen utfärdats på felaktigt sätt och ska återkallas. Vad gäller provledarna kommer de givetvis inte att få fortsätta vara provledare.

 

Har något liknande hänt tidigare?

– Det enda jag känner till är ett fall för cirka tio år sedan, när en provledare hade gjort ungefär samma sak. Det var inte samma omfattning den gången. Den misstänkte avled innan saken prövades i domstol.

 

Vad kan Jägareförbundet göra för att sådana här saker inte ska inträffa?

– När vi får uppgifter och tips om att allt inte går rätt till i samband med provverksamhet följer vi upp det. Vi samlar in uppgifter och pratar med de inblandade. Vi har vid något tillfälle tillskrivit Polisen, som förordnar provledare, när det funnits uppgifter om att allt inte skötts helt enligt reglerna.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev