Flera länsstyrelser har valt att göra polisanmälningar i samband med årets licensjakt på lodjur. Foto: Gry Thunes/Mostphotos

Polisanmälningar mot lodjursjägare i tre län    

I tre län där licensjakten efter lodjur nu är avlyst och avslutad har länsstyrelsen gjort polisanmälningar mot lodjursjägare. Det gäller Gävleborgs, Jönköpings och Kronobergs län.

                                               

I Jönköpings län är en av lodjursjakterna polisanmäld eftersom motorfordon misstänks använts felaktigt under jakten. Länsstyrelsens personal är förtegna om händelsen och hänvisar i en intervju med tidningen Jakt och Jägare till polismyndigheten.

I grannlänet Kronobergs län har också lodjurjägare anmälts av länsstyrelsen sedan ett lodjur fällts i ett naturreservat i Älmhults kommun. Jaktföreskrifterna för reservatet medger inte lodjursjakt.

Dröjde för länge

I Gävleborgs län har en polisanmälan gjorts eftersom ett fällt lodjur rapporterades in för sent. I detta fall dröjde det 2,5 timmar från det att lodjuret fälldes till dess länsstyrelsen fick information om det.

– Personen ringde till oss vid 19-tiden och meddelade att lodjur fällts 16:30. Vi såg inte att det fanns några lämpliga skäl för att dröja med anmälan och tog det vidare. Man har en timme på sig att rapportera in fällda lodjur, säger Simon Viklund, rovdjurshandläggare.

Använt motorfordon fel

Simon Viklund berättar också att markägare och jägare har hört av sig till länsstyrelsen om andra olagligheter.

– Vi har fått uppgifter om att en del gäng jagat på marker de saknar jakträtt på samt använt motorfordon på ett felaktigt sätt, men vi som myndighet kan inte göra så mycket åt sådana här uppgifter. I stället har vi bett personerna som kontaktat oss att höra av sig till polisen direkt, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev