Under veckan polisanmäldes ett jaktlag i Umåns äso för jakt från skoter. Jaktledaren bestrider uppgifterna, och kallar anmälan för trakasserier. Foto: Lars Nilsson

Polisanmälan om skoterjakt väcker ilska

En polisanmälan om misstänkt jakt från skoter väcker ilska hos det utpekade jaktlaget i Umåns älgskötselområde i Lycksele.
– Vi har inte använt skoter under jakten. Det här är inget annat än trakasserier som vi borde polisanmäla, säger Roland Lindholm, jaktledare i Grenens jaktlag.

Under veckan polisanmäldes jaktlaget som jagar på Sveaskogs marker nära byn Falträsk. Enligt polisanmälan hade jaktlaget använt skoter, som är ett otillåtet motorfordon under jakt, för att jaga älg.

Roland Lindholm tillbakavisar alla anklagelser.

– Vi har bara använt skoter för att transportera ut de skjutna älgarna, och det är inte olagligt. Vi har gått och använt skidor under jakten, och om någon bara hade försökt att undersöka det så hade man sett det, säger Roland Lindholm.

 

Vandringsälg och betesskador

Nu under vintern samlas många vandringsälgar i tallungskogen på Sveaskogs marker och jägarna har haft markägarens uppdrag att fylla licensen, och skjuta älg för att minska betesskadorna.

– Det är egentligen inte mer fel än att skjuta en tjäder i topp. Vi går eller använder skidor för att smyga på älgarna, och de är inte stressade under jakten, säger Roland Lindholm.

 

Irriterad stämning

Han är märkbart irriterad över den polisanmälan som lämnats.

– Jag har jagat i hela mitt liv, och aldrig gjort något olagligt. Vi har pratat om att själva göra en polisanmälan mot de som anmält oss, för det här handlar om helt andra saker än att vi skulle ha använt skoter. Det handlar om att man anser att vi inte ska skjuta älgar vid den här tiden på året, och då ska man prata med markägaren istället för att polisanmäla oss. Det är inte olagligt att jaga i januari, säger Roland Lindholm.

Kritik har också riktats mot att vom och tarmar lämnats som en trafikfara i en väg.

– Det var efter en kalv, och det låg i snöplogkanten. Det låg inte i vägen och vi hade skottat snö över så det kunde ha fått legat kvar där, säger Roland Lindholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev