På fyndplatsen fanns spår och blod från en tidigare okänd järvhona. Polis i Sverige och Norge utreder fynden som illegal jakt. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Polis utreder illegal jakt på järv

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten upptäckte i slutet av maj vad man anser vara spår av en illegalt avlivad järv i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Händelsen har polisanmälts i både Sverige och Norge.

Den 21 maj upptäckte tillsynsmännen i Padjelanta/Badjelánnda nationalpark skoterspår och även vad man kallar en misstänkt brottsplats med stora mängder blod och hår nära den norska gränsen. Skoterspåren var översnöade men efter lite grävjobb hittades vad man tror är den plats där en järv har avlivats. Någon kropp påträffades däremot inte.

Dna-analys av blod och hår visade att det är från en tidigare okänd järvhona.

 

Mycket blod

– Vår slutsats är att järven har avlivats illegalt där och mängden blod i snön var så stor att en järv inte kan överleva detta. Men vi fann ingen kropp, säger Kai Oja, tillförordnad chef för Länsstyrelsens fältenhet.

Liknande fynd gjordes vårvinter 2019, då vid tre olika tillfällen på olika platser längs riksgränsen. I samtliga fall anser myndigheterna i Sverige och Norge att järvar avlivats från skoter.

– Om de har skjutits eller hur det har gått till är svårt att avgöra när vi inte finner någon kropp, säger Kai Oja.

 

Mängden blod i snön bedöms innebära att järven är död, men det fanns ingen kropp på fyndplatsen. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

 

Polisen utreder

Tillsynen i området sker i samverkan mellan Länsstyrelsen i Norrbotten, Polisen och norska statens Naturoppsyn. Samtliga fall av misstänkt illegal jakt på järv har anmälts till polis i Norge och Sverige.

– Varje järv är viktig i en liten population, och det finns säkert också ett mörkertal när det gäller illegal jakt. Det är mer slumpen som gör att vi hittar spår efter illegala jakter. Där behöver vi mer hjälp och tips från allmänheten, säger Kai Oja.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev