En polis ändrade datum för en viltolycka för att skydda kvinnan som gjorde anmälan, vilket inte var helt lagligt. Foto: Boo Westlund och Martin Källberg

Polis skyddade trevlig bilförare från jaktbrott – åtalas

Premium

En polis på Småländska höglandet som ändrade datum i en anmälan om en viltolycka för att en förare inte skulle dömas för jaktbrott, har åtalats för osant intygande.

Jan Henricson Publicerad 14 januari 2021 - 15:43

En polis med många år i yrket har av särskilda åklagarkammaren åtalats för osant intygande efter att ha ändrat datum för en inträffad viltolycka.

Den 17 juni förra året kom en bilförare in på polishuset i Eksjö och anmälde en viltolycka som skulle ha inträffat fyra dagar tidigare. Anmälan gjordes då försäkringsbolaget uppmanat henne att ange numret på polisanmälan i samband med att hon begärde ersättning för skador på fordonet.

Vid tillfället berättade föraren att viltolyckan inträffat den 13 juni. Trots det angav polisen som tog emot anmälan olyckstillfället till ”till och med den 15 juni”.

 

Ärende avslutades

När en av kollegorna tittade närmare på anmälan fick polismannen tillbaka den med noteringen att anmälan hade gjorts två dygn efter olyckan, och att föraren därmed begått ett misstänkt jaktbrott.

Det var emellertid inte tillräckligt för att polisen skulle göra rätt. Istället ändrade han i anmälan så att tidpunkten för olyckan nu blev ”till och med den 17 juni”.

Enligt åtalet såg det då ut som att anmälan gjorts i rätt tid. Trots kollegans påpekande om jaktbrott fanns inte heller den rubriceringen med i anmälan. Senare avslutades ärendet med antagandet att inget brott som hör under allmänt åtal hade förövats.

 

Trevlig kvinna

Men polisens agerande blev ändå föremål för utredning vid särskilda åklagarkammaren. Något som nu lett fram till att han åtalas för osant intygande.

Den misstänkte polisen förnekar brott. Bevisen består bland annat av förhör med kvinnan som anmälde viltolyckan samt med polisinspektören som beordrade att anmälan skulle ändras.

En sommarvikarie som var med när polisen ändrade datum i anmälan och ifrågasatte hans agerande, ska också höras i rätten. Enligt vittnet ska polisen ha sagt att han gjorde som han gjorde för att ”kvinnan hade varit så trevlig”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev