Paulsen (FP): ”De berörda måste bli hörda”

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP).

Vid en konferens anordnad av EU-kommissionen slog svenska EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) i veckan ett slag för den berörda lokalbefolkningens rätt att vara med och besluta i rovdjursfrågor.

Under den gångna veckan deltog EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) i EU-kommissionens konferens om vilda djurs betydelse för folkhälsan. Under konferensen sade Paulsen att ”alla beslut som berör vargjakten, oavsett om de fattas i Stockholm eller i Bryssel, måste fattas i samråd med den lokala befolkningen om de inte ska få motsatt effekt”.
• Konferensen handlade inte primärt om vargfrågan – varför tog du upp detta i det här sammanhanget?
– Jag har i åratal, när vi pratat om djuromsorg, djurhälsa, vilda eller tama djur, påtalat följande: Om vi ska lyckas få lagar implementerade i verkligheten så måste vi ha samarbete, samförstånd och kompromiss med dem som lever med problemen. Vad gäller vilda rovdjur så är det landsbygdsbefolkningen som är ”samlevarna”, och när det gäller djurhälsa om djuromsorg är det fullkomligt absurt att skapa en lagstiftning om du inte har bönderna med dig.
– Demokratin är oerhört viktig, det är oerhört viktigt att alla individer som är inblandade och berörs av de här besluten, ska bli hörda. Vi ska inte sitta i Bryssel och fatta en j-la massa beslut utan att lyssna till, förstå och respektera de olika deltagarnas olika åsikter.

Illegal jakt upphör
Att vargen är den rovdjursart som skapar överlägset mest konflikt i Sverige har knappast undgått någon – inte heller Marit Paulsen.
– Vi lever med lodjur, räv och björn som ställer till en massa problem, men de är trots allt ändå accepterade. Men vad gäller vargen så är det ett h-vetes liv, en organiserad kriminalitet. Trots allt är organiserad brottslighet inte särskilt vanligt i ett land som Sverige, så det är alltså enorma reaktioner. Då måste vi sätta oss ner med både lokalbefolkningen, LRF, jägarorganisationerna och även plocka med Naturskyddsföreningen. Vi måste hitta en kompromiss.
• På vargvärnarsidan hävdar många att det du beskriver är detsamma som att ge efter för dem som av frustration tar saken i egna händer – den illegala jakten – vad gäller vargen. Vad säger du om det?
– Den organiserade brottsligheten kommer att lösas upp i samma ögonblick som människor tycker att de har inflytande över sin omgivning, över sina liv.
– Återigen: Det handlar om att vi ska ha en fungerande demokrati där alla ska kunna göra sig hörda, men där beslutet måste vara en kompromiss som alla accepterar. En balanserad kompromiss är något som alla måste kunna leva med det, men som ingen älskar.
• Du aviserade nyligen att du i höst lämnar politiken och din plats i EU-parlamentet. Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit på jaktområdet under dina år i EU?
– När det gäller hygienlagstiftningen lyckades Jonas Sjöstedt (V) och jag få igenom en hyfsad uppfattning om den nordiska jakten.
– Förslaget var att man inte skulle få lov att äta älgen om den inte var veterinärbesiktigad, på samma sätt som med slaktad nötboskap. Förslaget innebar också krav på att slaktkroppen skulle transporteras till kylrum inom ett fåtal timmar. Vi lyckades där avvärja de allra värsta bitarna som skulle ha varit fullständigt katastrofal byråkrati för den svenska jakten. Där fick vi fram en lagstiftning som hyfsat accepterar våra traditioner och vår verklighet, och det är jag nöjd med.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev