Peruken med skalle utan underkäke vägde över fem kilo på Ölandsbocken. Foto: Erica Lindquist

Över fem kilo peruk på huvudet

Råbockar med perukhorn påträffas med jämna mellanrum på Öland. Emellanåt tar sig perukerna rent abnorma proportioner, som den på bilden som avlivades på Alvaret.

På Kristi Himmelsfärdsdag blev Erica Lindquist, eftersöksjägare och ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets, kontaktad av polisen som informerade om att ett rådjur i dåligt skick hade iakttagits på Alvaret.

– Det var inget officiellt uppdrag eftersom det inte rörde sig om en trafikolycka, men självklart åkte vi för att ta oss en titt. Man vill ju inte att djur ska lida.

Den stora peruken hade växt ner över ögonen och gjort bocken blind. Foto: Erica Lindquist

Tillsammans med Kim Lorentzon körde Erica till platsen där bocken setts och bara några meter från vägen vinglade bocken med den stora peruken omkring.

– Ibland gick den ner på knä, och kämpade sig upp igen. Den försökte ta sig bort från vägen men gick på enbuskarna och kom egentligen ingenstans, berättar Erica Lindquist.

Bocken som var utmärglad och blind avlivades naturligtvis, och eftersom Erica och Kim är intresserade jägare som vill veta mer, vägde de peruken som med skalle fast utan underkäke vägde över fem kilo!

– Vi hör rapporter om perukbockar med jämna mellanrum. Vanligast är de på södra Öland. Däremot är det inte ofta vi får se peruker som är så stora som denna, säger Erica Lindquist.

Perukhorn

Perukhorn är en onormal förväxning av basthornen hos hjortdjur. Detta orsakas av hormonstörningar som förhindrar att basthuden dör och därmed kan fejas. Även hondjur med hormonrubbningar kan utveckla perukhorn.
Hjortdjurens horncykel regleras av ett samspel mellan tillväxthormon och könshormon.
Vid sjukliga förändringar i någon av dessa hormonproducerande organ – hjärnbihanget, sköldkörtel, binjurar eller testiklar, kan detta samspel rubbas och basthornen tillväxer okontrollerat.
Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev