Foto: Olle Olsson

Ovanligt många fall av harpest registrerade

Harpest sprider sig i Västerbotten. I augusti har 22 fall av smittade människor registrerats, främst i länets kustområden, vilket är fler än vanligt.

– Jag har ingen riktigt bra förklaring till varför det är fler fall, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare, till SVT Västerbotten.
Flest människor brukar smittas av harpest under sensommaren och hösten och det vanligaste sättet att smittas är via myggbett.
– Men människor kan även smittas genom direktkontakt med ett smittat djur eller genom inandning av damm som är förorenat med sjuka djurs urin eller avföring, säger Maria Marklund.

Hög feber

De vanligaste symptomen på harpest är hög feber, huvudvärk och svullna lymfkörtlar, men även lunginflammation.
Om du misstänker att du smittats av harpest ska du söka vård.

Harpest och harjakt

Harpest har ett snabbt förlopp och när en hare smittas går normalt kort tid från att de drabbas av sjukdomen tills de dör. Därför är det mindre sannolikt att en hare som skjuts efter ett fullt drev med hund skulle vara sjuk i harpest, även om det inte kan helt uteslutas.

Det är lämpligt att vid passning av en hare alltid använda handskar. Om du vid passning ser en stor mjälte och/eller vita prickar i levern ska du inte öppna mer utan placera haren i dubbla plastpåsar. Om du öppnat en hare med misstänkt harpest, bör man tvätta händerna noga, rengöra kniven ordentligt, och gärna avsluta med sprit eller annat desinfektionsmedel.

Om du ser misstänkta harpestförändringar hos en skjuten hare, kan detta rapporteras på rapporteravilt@sva.se. Där kan du också meddela om du har möjlighet att skicka in prover från haren för undersökning.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev