Ovanligt fynd av pestsmittad hare
En fälthare som dött av harpest påträffades för en månad sedan vid sjön Tåkern i Östergötland. Fyndet är ovanligt för att harpest påträffas så tidigt på säsongen, samt för att sjukdomen är relativt ovanlig i södra Sverige.
Den döda haren hittades av Jan Engholm, ordförande i Tåkernbygdens jaktvårdskrets, på hans egna marker inte långt från fågelsjön Tåkern.
– Det var för en månad sedan ungefär. Nu har jag fått svar från SVA att det rör sig om harpest. De senaste dagarna har jag fått in ytterligare ett par döda harar som ska skickas för analys, säger Jan Engholm.
Han känner inte till några fall av harpest i Tåkernbygden sedan tidigare.
– Här har förekommit fältharesjuka men det är första fallet av harpest som kommit till min kännedom, säger Jan Engholm.
Speciellt fynd
Enligt Svensk Jakts expert på viltsjukdomar, veterinär Jonas Malmsten, är fyndet i Östergötland speciellt på två sätt.
– Harpest är vanligast i norra Sverige, sjukdomen förekommer emellanåt i Svealand och i enstaka fall också i Götaland. Det här fallet är också ovanligt tidigt på säsongen.
Harpest smittar till människor. Vanligtvis genom mygg, men jägare som hanterar sjuka harar löper också risk att drabbas av harpest. Sjukdomen är smittsam eftersom det endast behövs få bakterier för att orsaka en infektion.
– Människor som drabbas av harpest blir mycket sjuka med influensaliknande symptom och hög feber. Att uppsöka läkare är i regel nödvändigt. Positivt är att sjukdomen är lättbotad genom att antibiotika sätts in, säger Jonas Malmsten som uppmanar till försiktighet vid hanteringen av döda harar.
Hare till hare
God handhygien är a och o. Använd handskar som sedan bränns, tvätta händerna noga och hantera inte hararna mer än nödvändigt.
Om det blir ett utbrott i Östergötland går inte att säga. Det som talar mot är att fyndet är gjort i södra Sverige samt att det är tidigt på säsongen, då myggen ännu inte kläckts.
– Det som talar för att smittan får en vidare spridning är att vi är i en tid på året då harar samlas på attraktiva betesplatser, samt att det är parningssäsong. Då kan smittan spridas från hare till hare, säger Jonas Malmsten.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.