Oskygg varg skyddsjagas

Fredrik Wilde, handläggare på länsstyrelsen i Värmland, tog en bild på den närgångna vargen i samband med att han försökte skrämma bort den. När den sågs i går hade den ett kalt område på ryggen och hade betydligt mindre päls. Det kan vara svårt att avgöra om en varg bara är rufsig på grund av hårfällning eller om den är lindrigt skabbangripen, uppger länsstyrelsen. Foto: Fredrik Wilde

En närgången varg i Kils kommun i Värmland ska nu skyddsjagas.
Det har länsstyrelsen beslutat.
– Det är ovanligt att en varg är så här oskygg. Vi har bland annat försökt skrämma iväg den med knallskott, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 6 maj 2015 - 11:07

En varg har under en längre tid uppträtt oskyggt och trots att länsstyrelsen försökt skrämma den har den uppehållit sig mycket nära människor och bostäder. Även lokalbefolkningen har gjort försök att mota bort vargen, som dock återkommit.
I tisdags tog länsstyrelsen beslut om att avliva vargen genom skyddsjakt. En jaktledare är utsedd.
– Vi tog beslutet utifrån den handlingsplan som vi går efter och som Viltskadecenter varit med om att ta fram, säger Maria Falkevik.
Hon berättar att en av länsstyrelsens spårare var ute och gick med sin hund i området när vargen kom fram för att nosa på hunden.
– Sannolikt rör det sig om en ung varg och de kan bete sig på ett oönskat sätt. Den har dock inte ännu betett sig hotfullt men vargen har en dålig vana som kan leda till angrepp och i det här fallet finns nu ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt, säger Maria Falkevik.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev