Örjan Persson från Gävle med det minst sagt speciella älghornet. Foto: Privat

Örjan fällde en makalös älgtjur

Örjan Persson tyckte att det var något speciellt med älgtjuren han sköt direkt efter upptaget. Men det var först när han kom fram till älgen och såg taggarna ”som stack ut åt alla håll” som han förstod att det var en tjur utöver det vanliga.

Örjan Persson från Gävle är van jägare och har skjutit många älgar under årens lopp. Bland dessa en 14-taggare i Jämtland förra veckan och tidigare en 22-taggare.

– Men något som är i närheten av den här tjuren har jag aldrig skjutit. Andra rutinerade jägare som tittat på hornet har heller inte sett något liknande, säger Örjan Persson till Svensk Jakt när vi når honom på telefon i en paus under fredagsjakten.

 

Kom rakt på

Det var på torsdagmorgonen som Örjan strök kopplet på sin jämthund i skogarna vid Los i Ljusdals kommun i Hälsingland. Upptaget kom omgående.

– Något ståndskall var det aldrig frågan om utan tjuren kom rakt på mig i upptaget. Jag hann tänka att den var stor, men också att det var något märkligt med hornet, innan jag sköt.

Örjan såg att ett skott var tillräckligt, och när han kom fram till tjuren trodde han först inte sina ögon.

– Det stack ut taggar över allt. Hornet är mycket grovt och jag har räknat till 19 taggar, säger Örjan.

 

Ska bedömas

Uppståndelsen har varit stor. Många har velat se det speciella älghornet och flera kamrater har uppmanat Örjan att se till att någon av Jägareförbundets hornmätare får bedöma det.

– Jag ska följa deras råd. Det ska bli roligt att höra vad en som har sett många horn säger om det här, säger den nöjde älgskytten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev