Publicerad 23 juli 2014 - 14:40

Omfattande moderat vapenförslag läggs fram

En arbetsgrupp från moderaterna föreslår att särskilt auktoriserade vapenhandlare ska få möjlighet att utfärda licens när ett vapen byts mot ett annat i samma vapenklass. Foto: Jan Henricson

Mitt i högsommarvärmen lägger en arbetsgrupp inom Moderaterna ett omfattande förslag om ändringar i vapenlagstiftningen. Bland annat föreslås att vapenhandlare med särskild auktorisation ska kunna utfärda en ny licens när ett vapen byts mot ett annat i samma vapenklass.

Att föreslå åtgärder som minskar krånglet och de långa handläggningstiderna för vapenlicenser har varit ett huvudmål för den moderata jakt- och vapengrupp som inledde sitt arbete för ett drygt år sedan.
Gruppen består av åtta riksdagsledamöter, med erfarenhet av politiskt arbete med jakt, vapen och skytte, men också med egna praktiska kunskaper om området.
Efter att ha träffat representanter för jägarnas och skyttarnas organisationer, men också enskilda jägare och sportskyttar, för att ta del av deras synpunkter har man tagit fram ett flerpunktsförslag med åtgärder.
– Med våra förslag underlättar vi för jägare och skyttar, särskilt gäller det vapeninnehavet. Det ska gå snabbare att få licens, vi vill se över vapengarderobens storlek och vi föreslår att de särskilda regler som finns kring femte och sjätte vapnet i garderoben slopas, säger Sten Bergheden, riksdagsledamot från Skaraborg och initiativtagare till och sammankallande i gruppen.

21 punkter
I förslaget som Svensk Jakt tagit del av skissas en bakgrund till gruppens arbete; hur situationen är idag och vilka önskemål som finns om förändringar. Man föreslår att en genomgående översyn görs av reglerna kring vapenlicenser, för att undanröja onödiga restriktioner och för att förenkla regelverket.
Sedan föreslås i 21 punkter åtgärder som om de genomförs får långtgående inverkan på licenshanteringen och myndigheternas arbete. Nedan följer ett axplock, där Svensk Jakt låter Sten Bergheden kommentera vissa av dem.

• Inrätta en ny viltmyndighet som också tar över handläggningen av vapenlicenser från polisen.
– En ny myndighet med jakt som specialitet kan prioritera arbetet med vapenlicenser på ett bättre sätt än vad polisen kan göra idag, säger Sten Bergheden.
• Se över möjligheten att göra vapengarderoben större än sex vapen. Nuvarande krav på särskild motivering för femte och sjätte vapnet slopas.
– Jakten blir allt mer specialiserad, och jägarna måste ha utrustning som motsvarar de krav som ställs. Det handlar till exempel om eftersöksjägaren som behöver ett särskilt vapen till just den uppgiften, vilket innebär att hon behöver fler vapen. Dessutom underlättar det för myndigheten om det finns större utrymme i vapengarderoben, säger Sten Bergheden.
• Vapenhandlare som genom en särskild utbildning blir auktoriserade ska kunna utfärda licens när det handlar om byte av vapen inom samma vapenklass.
– En klar förenkling. Duktiga och seriösa handlare som genomgår utbildningen ska kunna sköta den här typen av licenshantering. Det ligger ju i allra högsta grad i deras eget intresse att det sköts på ett korrekt sätt, säger Sten Bergheden.
• Ersätt kravet på synnerliga skäl när det gäller vissa målskyttevapen och ersätt det med särskilda skäl.
– En stor skillnad. Självklart ska en omfattande prövning göras när en medborgare söker sin första vapenlicens. Vad gäller de följande bör det gå att få en enklare hantering, säger Sten Bergheden.

Ihärdigt arbete krävs
Andra förslag i den moderata listan är bland annat:
• Underlätta för vapenförvaring hos annan än licensinnehavaren.
• Utfärda ett undantag från Art- och habitatdirektivets reglering att en halvautomat som används vid björnjakt inte får ha mer än två skott i magasinet.
• Underlätta för jägare att låna vapen emellan sig.
• Inför möjlighet för vapenhandlare att utfärda lånelicens som gäller i 30 dagar.
Vilka förhoppningar har då Sten Bergheden att de moderata förslagen ska vinna gehör i regering och riksdag?
– Vi vet att vi har många moderater med oss i de här tankegångarna och har gott hopp om att få med oss allianskollegorna. Sedan återstår det naturligtvis ett politiskt ihärdigt arbete för att få igenom förslagen.

Deltagare i gruppen

I Moderaternas arbetsgrupp angående jakt, skytte och vapen har åtta riksdagsledamöter deltagit. Initiativtagare är Sten Bergheden, Skaraborg. Övriga är Bengt-Anders Johansson, Jönköping, Ulf Berg, Dalarna, Patrik Reslow, Malmö, Åsa Coenraads, Västmanland, Björn Samuelsson, Stockholm, Gustav Nilsson, Blekinge och Peder Wachtmeister, Södermanland.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram