2022 års omslagstävling är nu avgjord.

Olof tog hem förstapriset i omslagstävlingen

Knappt en femtedel av deltagarna i Svensk Jakts omslagstävling 2022 la sin röst på det vinnande omslaget: En ståtlig älgtjur i fond mot mörkgröna granar vid en hyggeskant, som prydde omslaget på Svensk Jakt nr 9/2022.

Lars Nilsson Publicerad 4 februari 2023 - 09:00

Vinnare i den täta resultatlistan blev den praktfulla skoveltjuren i Svensk Jakt nummer 9/2022 fotograferad av Sami Rahkonen som lockade 19,7 procent av rösterna.

 

Vinnarbilden i omslagstävlingen. Foto: Sami Rahkonen

”En dimmig höstmorgon tar jag en tur med bilen och testar ett nytt område. På ett hygge ser jag några mindre älgtjurar. Det är underbart tyst i skogen – sedan brakar det till. In på hygget träder skogens konung”, beskrev fotografen Sami Rahkonen bilden i septembernumret förra året.

 

Foto: Ondrej Prosicky och Kjell-Erik Moseid

Silverpengen knep bilden av de två röda rävarna i vacker kontrast mot den vita snön i Svensk Jakt nummer 2-3, fotograferad av Ondrej Prosicky, som fick 17,0 procent av rösterna.

Trean i tävlingen fick 14,7 procent av rösterna och det var omslagsbilden i nummer 10/2022 som fångat finnspetsen mitt i ståndskallet på trädskällarjakt, fotograferad av Svensk Jakts frilansmedarbetare Kjell-Erik Moseid.

I särklass

Topptrion stod i särklass i omslagstävlingen. Därefter var det ganska jämnt mellan omslagen där fjärdeplatsen delades mellan närbilden på råbocken i Svensk Jakt nr 8 (fotograferad av Anders Jarnemo) samt den gäspade haren i nr 11 (fotograferad av Kjell-Erik Moseid). Båda dessa omslagsbilder lockade 8,6 procent av rösterna vardera.

Vann kikare

En av alla läsare som varit med och lagt sin röst i tävlingen belönas med ett fint förstapris. Svensk Jakt gratulerar Olof Lindahl, Umeå, som vann kikaren Swarovski CL Companion 10×30 värd 13.000 kronor.

Motivering

Den vinnande motiveringen lyder:

”Fotot illustrerar många jägares drömsyn på älgpasset. Drömmen om ’Storoxen’ i skogsbrynet, vändande sidan mot skytten – en Liljeforstavla!”

 

Olof Lindahl.

– Fantastiskt. Vad roligt, säger Olof Lindahl när Svensk Jakt ringer upp och gratulerar till vinsten.

Olof är en ivrig jägare som mestadels ägnar sig åt skogsfågeljakt på hösten, men också älgjakt och toppfågeljakt. Så vinsten kommer väl till pass.

– Det kan du ge dig på. Jag har en äldre kikare med tio gångers förstoring av sämre kvalitet så jag hade faktiskt funderat på att köpa en ny. Men nu behöver jag inte det.

Liknande situation

Känslan från den vinnande omslagsbilden är inte helt okänd, berättar Olof Lindahl. Han jagar älg i Tjälamark utanför Umeå och har faktiskt varit med om en liknande situation som omslagsbilden i Svensk Jakt nummer 9/2022.

– Det var ett fint pass och det kom fram en ko med två kalvar samt en fin tjur som jag lyckades skjuta, berättar Olof Lindahl. En åttataggare som blev kvar på platsen, och vars horn nu hänger i min gillestuga så jag kan minnas tillbaka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev