Finalens bäste skytt, Ola Sölvesson, försvarade titeln från senaste finalen 2019. Foto: Lars Björk

Ola försvarade titeln i Norma cup-finalen

Äntligen kunde Norma cup-tävlingar med en final hållas igen efter två pandemiår. Finalen hölls den gångna helgen i Försäter i Norduppland. Ola Sölvesson, Hovmantorp, stod återigen som segrare. Han är därmed årets bästa jaktstigskytt.

Ola Sölvesson förvarade därmed titeln från senaste finalen 2019. Den här gången krävdes särskjutning mot Daniel Askerot, segrare i öppen klass, som också sköt fullt. I särskjutningen skiljde det bara ett enda hagel – det är tätt i toppen!

En spänd väntan vid särskjutning om resultatet. Foto: Lars Björk

I slutet av februari gav pandemin med sig så mycket att regeringen beslutade ta bort restriktionerna så att Norma och Jägareförbundet kunde besluta att hålla hagelstigar i år.

Flera hagelstigar går i mars och april. Tyvärr blev lite för kort om tid att hinna arrangera en del av tävlingarna så det blev totalt lite färre tävlingar än vanligt, cirka 50 mot 100 året före pandemin.

De duktiga skyttarna i öppen klass som stod pallen. Från vänster: Henrik Roos, Daniel Askerot samt Peter Johansson. Foto: Lars Björk

Tätt i öppen klass

Det var endast ett hagel som skiljde mellan ettan och tvåan i öppen klass, med ytterligare ett hagel ner till trean.

Daniel Askerot var den i öppen klass som fyllde stigen med 200 poäng. Andraplatsen gick till Henrik Roos med Peter Johansson på tredjeplatsen.

På pallen i juniorklassen. Från vänster: Martin Johansson, Isak Ahlbom samt Casper Askerot. Foto: Lars Björk

Roligt att det deltog så duktiga juniorer också. Bäst resultat för dagen sköt Isak Ahlbom från JRF Forshälla med 198 poäng. Andraplatsen, med 291 poäng, knep Martin Johansson från Järlåsa. Casper Askerot, Bodafors, slutade på tredje plats på 187 poäng.

Nöjd arrangör

Hållnäs-Österlövsta jaktvårdskrets var arrangör av Norma cup-finalen. De är vana arrangörer av skyttestigar då de varje år har både en hagelstig på våren samt en kulstig sista helgen i september. Det märktes. En mycket väl i iordninggjord stig och vältrimmade funktionärer gjorde att tävlingarna flöt på mycket bra.

Drygt 200 startande och det var en lagom svår skyttestig där tre skyttar sköt fullt, två i yngre oldboys samt en i öppen klass. Det brukar vara fler skyttar på finalen men med höga bränslepriser och hälften med tävlingar att kvala in på till finalen så var arrangören ändå nöjd.

Topptrion i damklassen. Från vänster: Hanna Emilsson, Inga-Lill Karlsson och Melinda Runarsson. Foto: Lars Björk

I damklassen var det Inga-Lill Karlsson, Bodafors, som var mest på hugget. Hon vann på fina 193 poäng med Hanna Emilsson, även hon från Bodafors, på andra plats med 188 poäng. Efter särskjutning var det hemmaskytten Melinda Runarsson som slutade trea i damklassen före Micaela Wiss.

Lagtävlingens tre bästa. Från vänster: Hållnäs-Österlövsta jvk, JRF Forshälla samt Hovmantorp. Foto: Lars Björk

I lagtävlingen, som består av de tre bästa skyttarna i föranmälda lag, vann JRF Forshälla på 586 poäng med Hållnäs-Österlövsta jaktvårdskrets på andra plats, endast tre poäng bakom. Tredjeplatsen knep Hovmantorp, tolv poäng efter tvåorna.

Topptrion i yngre oldboys. Från vänster: Stefan Ahlbom, Ola Sölvesson samt Alf Lindbom. Foto: Lars Björk

Yngre oldboys klassen är nästan lika tuff som öppen klass,. Det var också i den klassen som två deltagare sköt fullt. Ola Sölvesson, Hovmantorp, fick skjuta isär med Stefan Ahlbom, Högsäter, om guldet i klassen. Stefan fick med sig en välförtjänt silvermedalj. Tredjeplatsen gick till Alf Lindbom, Möklinta, på 197 poäng.

Veteranklassens tre medaljörer. Från vänster: Ingemar Lönnövik, Hans Larsson och Sven-Olof Larsson Foto: Lars Björk

Bland veteranerna var det Hans Larsson från Östervåla som var bäst med endast ett tappat hagel. Silvret knep Ingemar Lönnövik från Hållnäs-Östervåla jaktvårdskrets på fina 196 poäng med Sven-Olof Ivarsson, By Kyrkby, på tredjeplatsen, sex poäng efter Ingemar.