Oklart om dom för åtelkamera ska överklagas

Jägaren i Dalsland som dömdes till dagsböter för att ha satt upp en åtelkamera hade sannolikt friats om han inte varit försäljare av sådana kameror. Den bedömningen gör hans advokat Michael Hansson, som ännu inte vet om domen ska överklagas.

 

För en vecka sedan dömde Vänersborgs tingsrätt en jägare för brott mot kameraövervakningslagen till dagsböter för att ha monterat en kamera vid en rävåtel. Uppsättningen av kameran polisanmäldes av en privatperson som passerade platsen och fick syn på kameran. Böterna uppgick till 10.000 kronor.

Nu säger mannens advokat Michael Hansson att hans klient, som inte trodde sig behöva tillstånd för kameran, troligen hade friats om han inte varit försäljare av åtelkameror.

Det här målet har speciella omständigheter. Tingsrätten menar att min klient borde varit mer vaksam och varit uppmärksam på lagstiftningen, mot bakgrund av att han säljer sådana kameror i sin affär. Bland annat därför bedömer man inte brottet som ringa.

 

Mms-kamera

I domen lägger tingsrätten också vikt vid att kameran skickade bilderna som mms till den åtalades mobiltelefon. Det är alltså frågan om bilder som XX kunde distribuera eller förfoga över efter eget gottfinnande. XX kan vidare bevara bilderna hur länge som helst, skriver tingsrätten.

Under rättegången ifrågasatte försvaret om en åtel verkligen ska betraktas som en allmän plats. Man tryckte också på att få människor rör sig i området där kameran var monterad.

 

Hög kvalité

I domen håller tingsrätten med om det resonemanget, men menar att platsen ändå är tillgänglig för den enskilde och att åtelområdet inte är undantaget från allemansrätten.
Michael Hansson känner till tidigare tingsrättsdomar i liknande fall, där man bedömt att verksamheten varit av sådan ringa betydelse att det inte utdömts något ansvar.

Ja, men de fallen går inte riktigt att jämföra med det här målet. Kameran var av hög kvalitet som tog högupplösta bilder som skickades till min klients telefon, den tar vidvinkel vilket gör att inte bara benen på en förbipasserande fotograferas. Det är också något som tingsrätten tagit hänsyn till.

Michael Hansson vet ännu inte om domen kommer att överklagas.

Jag måste diskutera den saken med min klient. Men som sagt, det här målet skiljer sig från tidigare liknande fall så det är inte helt enkelt att avgöra vilket som är bäst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev