Publicerad 10 juni 2020 - 09:03

Robin Karlsson och Fredrik Gustafsson förbereder morgondagens tillverkning av olika slags vildsvinskorvar. Till magert vildsvinskött behövs det späck. Foto: Jan Henricson

Ökat jägarintresse för korv av viltkött

Premium

När coronapandemin gjort det svårare för jägarna att få avsättning för fällda djur väljer allt fler att förädla sina skjutna vildsvin. På Stens Chark i Åseda har man under våren märkt ett ökat jägarintresse för att göra korv av viltköttet.

Stens Chark, eller Sten Johansson i Åseda, som företaget egentligen heter, har varit verksamt sedan 1943, då Fredrik Gustafssons morfar startade charkuteri och butik i den lilla Smålandsorten.

Den första av de tre generationerna som sedan dess utvecklat rörelsen till vad den är idag, kunde knappast tänka sig att vildsvinskött skulle komma att hanteras i lokalerna.

Men så har det blivit, och Fredrik Gustafsson som driver Stens Chark tillsammans med sin mamma Ingegerd Gustafsson, ser ett stadigt ökat intresse från jägare som vill förädla sitt viltkött till korvar av olika slag.

 

Mest vildsvin

– Pandemin har förstås betydelse, men vi ser också ett allmänt ökat intresse från jägare som vill göra något mer än stekar och färs av sitt vilt. 85–90 procent utgörs av vildsvinskött, men det händer att vi gör korv också av älg, dov och kron och i enstaka fall rådjur, säger Fredrik Gustafsson.

Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Förra året omsatte företaget två miljoner kronor på legotillverkningen åt jägare. I år pekar det mot tre miljoner.

Verksamheten bedrivs i en ny och ändamålsenlig fabrik i utkanten av Åseda. Hit flyttade man för fem år sedan, när lokalerna i centrum blivit för omoderna för nya tiders krav.

 

Fredrik Gustafsson är tredje generationen på familjeägda charkföretaget Sten Johansson i Åseda. Hans morfar kunde knappast tänka sig att vildsvinsjägare skulle komma att bli viktiga kunder. Foto: Jan Henricson

 

Klassiska korvar

Och det är som sagt korv som är huvudsaken för Stens Chark. Det handlar om klassiska korvar som till exempel tjock grillkorv, falukorv och isterband.

– Men jägarna kan välja vad de vill ha gjort av sin råvara. Viltköttet passar utmärkt även till chorizo och kabanoss. Några vill ha ölkorv och ibland tillverkar vi prinskorv av viltköttet, säger Fredrik Gustafsson.

Jägarna som utnyttjar företagets tjänster hör naturligt nog oftast hemma i Småland. Men både blekingar och östgötar finns bland kunderna.

– Det är ganska vanligt att jaktkamrater går samman om sin beställning, säger Fredrik.

 

Från 13 till 30

Köttet som lämnas ska vara benfritt. Vildsvinskött måste vara trikintestat. Det får gärna ha hängt några dagar för mörning. De flesta lämnar fryst kött, vilket Fredrik föredrar.

– Jag har i stort sett bara goda erfarenheter av jägarnas kötthantering. Och det är förstås viktigt för slutresultatet att råvaran håller hög kvalitet, säger han.

För att få ett bra resultat räcker det inte med enbart viltkött, eftersom det är allt för magert, även om Fredrik Gustafsson menar att viltkött är en utmärkt råvara för korvtillverkning.

– För exempelvis en beställning av vår tjocka grillkorv vill vi ha 13 kilo viltkött. Efter att vi tillsatt kött från tamgris, späck, kryddor, lök, potatismjöl och vatten hämtar jägaren 30 kilo färdig korv. I lösvikt eller vacuumpackat med etikett och bäst före datum, säger Fredrik Gustafsson.

För färdigpackad viltkorv betalar jägaren 75 kronor kilot, för lösvikt 65 kronor. Motsvarande i butik skulle kosta 120–130 kronor kilot.

 

Annelott Hellgren visar korvstoppningsmaskinen som inte påminner särskilt mycket om en hushållsassistent. Foto: Jan Henricson

 

Nyttan av jakt

Fredrik Gustafsson tror att jägarnas intresse för att äta korv gjord på eget kött kommer att öka.

– Ja, det ligger på något sätt i tiden. Intresset för mat ökar och allt fler är noga med vad som ligger på tallriken. Pandemin har visat att vi inte kan ta något för givet. Vildsvinsstammen växer stadigt. Intresset för jakt är på uppgående. En jägare som förädlar köttet från viltet som han eller hon skjutit ökar nyttan av sin jakt, säger Fredrik Gustafsson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram