Vissa ammunitionstyper för övning- och pistolskytte är hårt ansatt av komponentbrist och där kan det finnas väntetider. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ökade ammunitionspriser att vänta

Premium

USA-val, amerikansk jägarboom, komponentbrist, skenande kopparpris och en tredjevåg av corona har lett till produktionsbesvär inom ammunitionsindustrin.

Om rådande situation inte förändras kan Sveriges jägare drabbas av ammunitionsbrist i höst.
Men det är ett ”worst case scenario” som ännu inte är aktuellt.
Vissa ammunitionstyper för övnings- och pistolskytte är redan nu hårt ansatt av komponentbrist och där kan det finnas väntetider.
För Anders Toresson på Torsbo Handels är det inte någon överraskning att det ser ut som det gör just nu.

 

Ökande problem

– Problemen har eskalerat de senaste månaderna men redan i höstas talade jag och mina internationella kontakter om att detta kunde vara under uppsegling. Ser redan nu brist på 9×19-patroner vars prisintervall brukar ligga på 1-2 kr/styck men nu säljs för 7-9 kr/st på den amerikanska marknaden. Prisjusteringar på ammunition lär bli aktuellt, säger Anders Toresson.

Det är dock många olika saker som har gjort att den rådande situationen har uppkommit.

 

Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya vapenlagar

Den amerikanska marknaden sväljer en hel del material av olika anledningar såsom osäkerhet inför nya vapenlagar samt att flera nya jägare och skyttar har tillkommit. Coronasituationen har även gjort att många fabriker har haft problem att tillverka och leverera. Lägg därtill skenande materialpriser.
Kjell Edholm, vd på Ruag Ammotec Sweden har märkt av komponentbristen och prisökningarna på bland annat koppar.
– Det är ett år av produktionsstörningar samt förändrat beteende som gjort att den svenska marknaden har blivit extra ansträngd. Den tredje coronavågen har också slagit hårdare mot fabriker som har fått produktionsproblem på grund av personalbrist. Vi har dessutom ökat vår omsättning med 20 procent bland annat på grund av att övningsskyttet har ökat under pandemin, säger Kjell Edholm.

 

Stålhagel

Att dessutom leveranserna av stålhagel har störts efter Ever Givens grundstötning i Suezkanalen är inte till någon hjälp.
– Stålhagelleveranserna är ett av problemen men samtidigt saknar vi hylsor att fylla med hagel på grund av stopp i försörjningsleden. Det är en komplex situation, säger Kjell Edholm.
Hur detta kommer att sluta är svårt att sia om, men ökade priser på övningsammunition är inte en vågad gissning.
– Har hört från andra leverantörer att det kommer att bli höjda priser. Ingen i kedjan kommer att kunna ta den ekonomiska smällen med ett höjt kopparpris, marginalerna är redan så pressade på övningsammunitionen, säger Kjell Edholm.

 

Det verkar inte vara någon fara för att produkter som jaktmatch ska ta slut i butikshyllorna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ingen oro för jaktmatch

Men någon oro för att de inte ska kunna leverera sina storsäljare känner han inte.
– Vad gäller våra största produkter som Norma Jakt och Jaktmatch så kan vi nu öka produktionen. Förra veckan fick klart med inleveranser av mer komponenter vilket ska säkerställa leveranskapaciteten. Så som läget ser ut idag så kan de svenska jägarna känna sej ganska trygga inför jakten och övningsskyttet, säger Kjell Edholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev