En snöfattig vinter har försvårat den senaste inventeringssäsongen för stora rovdjur.

En snöfattig vinter har försvårat den senaste inventeringssäsongen för stora rovdjur. Foto: Joakim Brobeck / Mostphotos

Oförändrat antal stora rovdjur i Stockholms län

Trots en snöfattig vinter med svåra spårförhållanden visar den senaste säsongens rovdjursinventering i Stockholms län på samma siffror som förra året.

Det fanns, enligt inventeringarna, den senaste vintern 2,5 familjegrupper av lodjur i Stockholms län samt ett vargrevir som delas med Södermanlands län

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att ”en snöfattig inventeringsperiod har försvårat spårningsarbetet. Endast under några få dagar har det varit bra spårningsförhållanden. Övrig tid har inventeringen skett genom att insamling av spillning, uppföljning av inrapporterade observationer och med hjälp av de 20-tal viltkameror som länsstyrelsen har satt upp.”

 

Lodjur

Under inventeringssäsongen har tre föryngringar av lodjur, honor med ungar, kvalitetssäkrats i Stockholms län, varav en familjegrupp befann sig vid länsgränsen och därför delas med Uppsala län. Inventeringsresultatet av lodjur hamnar därmed på två och en halv familjegrupper.

 

Varg

När det gäller varg finns fortfarande ett revir i Sjunda. Vargreviret delas med Södermanlands län och i Stockholms län registreras alltså ett halvt vargrevir. Före årsskiftet fångade Länsstyrelsen Södermanland en vargvalp på en av sina viltövervakningskameror. Föryngringen betyder att det finns en familjegrupp i reviret (minst tre vargar varav minst en som revirmarkerar). Det är tredje gången det har fötts valpar inom Sjundareviret sedan 2015.

 

Kameror

– Lodjur kan spåras med hjälp av kameror som satts ut runtom i skogarna. Detta har blivit vårt viktigaste verktyg dom senaste åren utan snö. Om man som privatperson vill delta i inventeringen med sin kamera, kan man kontakta Länsstyrelsens personal. Vi hjälper gärna till med tips och trix, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län i myndighetens pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev