Det är ännu inte klarlagt vilken eller vilka vargar som ligger bakom angreppet. Foto: Ondrej Prosicky/Mostphotos

Nytt vargangrepp i Västra Götaland – skyddsjaktåtgärd undersöks

Tidigare i veckan dödades tre får utanför Lundsbrunn i Västra Götalands län, inte långt från platsen där tre får dödades i slutet av april. Länsstyrelsen utreder nu möjlighet för skyddsjakt.

– Vi kan inte säkert säga att det är vargar från Klyftamoreviret som ligger bakom angreppet. Det finns flera exempel här i länet när det varit andra vargar än revirvargar som attackerat tamdjur inom ett revir. Vi vill först få dna-svar innan vi kan dra någon slutsats, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare.

Två attacker i närområdet

Det var under natten mellan tisdag och onsdag som tre tackor dödades av varg söder om Lundsbrunn, på östra sidan E20.

För en dryg månad sedan dödades tre tackor knappt en mil därifrån. Ytterligare fem djur skadades vid det angreppet.

Enligt Nelly Grönberg har angreppen skett inom revirgränsen för Klyftamoreviret.

– Utgår man från riktlinjerna så räknas angrepp som skett inom en radie på 17 kilometer från en kärnpunkt i reviret, till reviret. Men som sagt, vi avvaktar provresultat.

Ser över möjligheter till skyddsjakt

Nelly Grönberg meddelar dock att myndigheten analyserar möjlighet till skyddsjakt.

– De nya riktlinjerna möjliggör skyddsjakt efter två angrepp, men det är viktigt att juridiken håller. Vi måste ta hänsyn till svensk och internationell lagstiftning och prejudikat först. Anser vi därefter att alla juridiska kriterier är uppfyllda kan vi besluta om skyddsjakt. Det är besvärliga beslut att fatta, säger hon och fortsätter:

– Vi ska sträva efter snabbhet, men vi måste vara noggranna och kan inte bara se det som carte blanche efter två angrepp.

Nytt potentiellt revir

Samtidigt som angreppen i Skaraborgsbygden fortsätter har länsstyrelsen också upptäckt att den ensamma vargtiken, kallad Madsjötiken, som uppehåller sig i sydost om Alingsås, nu fått sällskap.

– Hon har räknats som en övrig stationär varg, men nu visar bilder och filmer att två vargar rör sig ihop i området. Det pågår ingen inventering nu så vi vet inte vad det är för vargar, men misstänker att det är tiken och en partner. Till hösten kommer vi samla in prover och kan lämna besked, säger Nelly Grönberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev