I ett nytt samarbetsprojekt vill Jägareförbundet Dalarna hjälpa till att bryta tystnaden runt psykisk ohälsa. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nytt samarbete för jägarnas hälsa

Ett nytt samarbetsprojekt mellan Jägareförbundet Dalarna, Region Dalarna och HLR-rådet ska ge jägare råd och verktyg för att kunna agera vid psykisk ohälsa.

Jägare är ofta snabba att sträcka ut en hjälpande hand när det uppstår praktiska problem i jaktlaget eller hos jägarvänner. Många har även gått utbildningar i första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR) och vet hur de ska agera vid akuta, fysiska sjukdomsfall.

Psykisk hälsa

När det gäller psykisk hälsa är jägarkåren, som många andra i samhället, däremot ofta sämre rustad. Detta har Jägareförbundet Dalarna uppmärksammat.

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

– I Dalarna mår allt för många psykiskt dåligt och en del, framför allt män, tar sina liv. Det här kan vi ändra på om vi blir fler som agerar, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

Tillsammans med Region Dalarna och HLR-rådet har ett kort tagits fram som får plats i fickan eller plånboken. Den ena sidan lyfter första hjälpen och HLR.

Konkreta råd

Kortets andra sida ger konkreta råd att använda sig av vid tecken på psykisk ohälsa. Genom QR-koder kommer man enkelt vidare till ytterligare information.

– På det här sättet vill vi likställa fysisk och psykisk ohälsa – det är lika viktigt att ge och få hjälp vid båda. Det finns en tystnad runt psykisk ohälsa som vi vill hjälpa till att bryta, säger Ulf Berg.

Under september landar kortet i brevlådan hos Jägareförbundets medlemmar i Dalarna. Materialet kommer även att finnas tillgängligt för fler att använda sig av.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev